Kommunista nosztalgia

A legkínosabb kampányvideók Magyarországon - 2. rész

A politikusok tudják, hogy választások előtt egy ütős kampányfilm sok szavazatot hozhat a konyhára, ezért igyekeznek magukat és pártjukat minél szimpatikusabbnak feltüntetni egy-egy reklámspotban. A nagy akarásnak azonban nem ritkán nyögés a vége. Sorozatunkat éneklő képviselőkkel, agresszív kampánnyal és kommunista nosztalgiára építőkkel folytatjuk. A leggyengébb kampányvideók, 2. rész.

2011.07.10 07:57sabater - ma.hu

A klasszikus: bim-bam

Ha éneklő képviselőkről van szó, mindenkinek Pettkó András jut eszébe. Az MDF 2006-ban parlamentbe jutott csupaszív képviselője klasszikus politikusi hibát vét: azt erőlteti, ami a leggyengébb. A pletykák szerint egyébként a képviselő a dal végére egy-kettővel kevesebb bim-bamot akart, de a videó készítője bent hagyta az így szinte kibírhatatlanul hosszú ideig tartó harangozást. Az MDF és a Fidesz tehát bemutatta, hogy a karácsonyi köszöntő szükségképpen rettenetes műfaj, amitől a politikusoknak jobb távol tartaniuk magukat.

Egy másik megasztár-jelölt

Persze minden csodabogárnak megvannak a maga követői. Schmuck Andor azonban inkább a nyugdíjas szavazók megnyerésére játszott, amikor elkészítette saját kampánydalát. A Tisztelet Társasága elnevezésű politikai nyugdíjasklub vezetője is elfeledkezett arról az egyszerű tényről, hogy egyáltalán nem tud énekelni, ami bizony egy dal előadásánál komoly hátrányt jelent. De nem az örökifjú Schmuck Andornak.

Agilis kezdés

Vadai Ágnes szerencsére nem énekel, de honvédelmi államtitkárhoz - ez volt Vadai posztja a kormányváltás előtt - méltó vehemenciával ront a választóra, mondván, szavazni nem lehetőség, hanem kötelesség. A "stabilitás és törődés - női szívvel" pedig klasszikusan az a szlogen, amit politikai tanácsadók izzadnak ki az utolsó pillanatokban, kizárólag a szavakra koncentrálva, hogy végül az egész mondat teljesen értelmetlenné váljon.

A miskolci nők a legszebbek

A szocialisták pártja az MDF mellett a másik kimeríthetetlen forrás a kínos kampányvideóknak. Természetesen az MSZP egy jó ideje profi videókkal jelentkezik országos szinten, Miskolcon azonban még bele-beleütközhetünk egy olyan reklámba, mint dr. Simon Gáboré, aki szerint a miskolci nők a legszebbek.

A medencén kívül konzervatív vagyok

Az MDF az angol konzervatívok kampányát próbálta lemásolni azzal, hogy "átlagos" fiatalokat kért meg, meséljék el, miért szavaznak Bokros Lajosra és az MDF listájára. Nem tudjuk, létezik-e a politikában olyan mondás, hogy "lopni tudni kell", de az MDF-nek szemmel láthatóan ez sem sikerült. Az izgulós, nemritkán ostoba, bárgyú és szerencsétlen jelöltek egészen biztosan senkit nem győztek meg arról, hogy a Magyar Demokrata Fórum lenne a felelős választás.

A dinamikus Pozsgai

Bár Pozsgai Imréről mostanában nehéz megmondani, hogy korábbi reformkommunistaként, a Fidesz alkotmányának egyik értelmi szerzőjeként (?), baloldali vagy konzervatív politikusként definiálná-e magát, egy biztos: Pozsgai nem egy autóversenyző típus. Márpedig a reklám pontosabban ebbe a szerepbe bújtatta Pozsgai Imrét. A rossz szóviccet még elnéznénk, a sisakból kibúvó Pozsgai arca azonban mindent tükröz - a sport iránti töretlen szenvedélyen kívül.

Vissza a jövőbe

Ha már a szocialista időknél tartunk, az MDF egy reklámfilmje nemcsak Konrád György Látogató című művét idézően lehangoló, de visszarepít a 60-as évek rádiózásának világába is.

Nemzeti freestyle

Ha nem láttunk volna még totális képi és tartalmi káoszt politikai reklámban, most pótolhatjuk e hiányosságunkat. Ember legyen a talpán, aki kibírja röhögés nélkül a nemzeti rock alapra húzott népzenére bevágott futballtrükkök megtekintését. Az már csak hab a tortán, hogy a rendezőt jó Árpád-házi hagyományoknak megfelelően Könyves Kálmánnak hívják.

Krimi vagy kampány?

Rossz MDF-es videóból azonban sosem elég. A Demokrata Fórum színeiben induló Szakonyi Balázs kampányvideója még profinak is nevezhető, legalábbis a plazmatévé valamiféle modernséget sugároz, de azt már jóval kevésbé értjük, miért idézik a felvezető képsorok egy krimisorozat főcímét. Szerencsére ezt a spot végén másodszor is kiélvezhetjük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.