Kevesen tudták csökkenteni államadósságukat

Kubatov szerint a Fidesz a teljes megújításra kapott felhatalmazást

Kubatov Gábor pártigazgató szerint a Fidesz arra kapott meghatalmazást a tavalyi választásokon, hogy teljesen megújítsa Magyarországot.

2011.12.09 17:52MTI

A jobboldali politikus a kormányzati munka elmúlt másfél évének eredményeit ismertető pénteki, fehérgyarmati sajtótájékoztatón a költségvetés kérdését érintően elmondta: az Európai Unióban jelenleg hét olyan ország van, amelyek a saját költségvetési hiányukat három százalékpont alatt tudták tartani.
   
A közösség tagállamai közül ebben az évben csak Svédország és Magyarország tudta jelentősen csökkenteni az államadósságát - húzta alá Kubatov Gábor. A pártigazgató szerint az irány feltétlenül jó; mint fogalmazott, az elmúlt évben a Fidesz próbált példát adni abból, hogy amikor az ország nehéz helyzetben van, a politika hajlandó áldozatokat hozni.
  
Még akkor is, hogyha ez a nehéz helyzet nem a Fidesznek köszönhető - mutatott rá a politikus, emlékeztetve arra, hogy a korábban hangoztatott 4,7 százalékkal szemben valójában 7,4 százalékos volt a költségvetési hiány mértéke az Orbán-kormány hivatalba lépésekor.
   
A nehéz helyzet ellenére - a 2010-es önkormányzati választások borítékolható eredményétől függetlenül - a kormány az első döntései között határozott az önkormányzati képviselők számának felére történő csökkentéséről és javadalmazásuk mérsékléséről. "Ha hatalompolitikai szempontból vizsgáltuk volna az ügyet, akkor ott a Fidesznek óriási nyeresége lett volna ebből" - fejtette ki a politikus.
   
A meghozott intézkedések sorából Kubatov Gábor a kisebb parlamenttel kapcsolatos döntést emelte ki. A Fidesz-KDNP pártszövetség jelenlegi 263 fős országgyűlési képviselőcsoportjából a következő választások után 150 főt "ki kell tenni", ezt a döntést azonban feltétlenül meg kellett hozni az ország érdekében és a költségcsökkentés miatt - hangsúlyozta. Szavai szerint emellett csökkentették a luxuskiadásokat, a minisztériumi leépítésekkel pedig sokkal kisebb államot és bürokráciát épít a kormány.
   
"Mi arra kaptunk meghatalmazást, hogy teljesen megújítsuk Magyarországot" - mondta Kubatov Gábor. A válságkezelés kapcsán a pártigazgató leszögezte: Magyarország nem a nyugdíjak egyharmad részét elvonó román utat választja, hanem a kereskedelmi és vállalkozói szektorral közös kockázatvállalás módszerét alkalmazza.
   
A közbiztonság kapcsán meghozott intézkedések között a szabálysértési- és a "három csapás" törvény megalkotását emelte ki, amelyek előrelépést jelentenek a bűnüldözésben.
   
Háromezer rendőrrel több van az országban, a belügyi tárca pedig helytállt a tavalyi árvizek és a vörösiszap-katasztrófa megoldásában - mondta Kubatov, hozzátéve, hogy a belügyminisztérium úgy tartotta egyben a rendszert, hogy közben ki kellett fizetnie a tűzoltók 2004 és 2007 között elmaradt túlórapénzeit is.

A Ferencvárosi Torna Club elnöki tisztségét is betöltő politikus a sajtótájékoztatón együttműködési megállapodást írt alá a fehérgyarmati futballcsapat vezetőségével.
   
A tájékoztató után zártkörű fórumon vett részt a Fidesz pártigazgatója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.