Alig csordogál a víz a Dunában

Fokozott ellenőrzések a Paksi Atomerőműben

Mittler István kommunikációs igazgató közölte: a Duna alacsony vízállása miatt életbe lépett az úgynevezett kisvizes intézkedési terv második fokozata a Paksi Atomerőműben.

2011.12.03 11:12MTI

Ügyeletet rendeltek el, gyakoribbak az ellenőrzések, de továbbra is biztonságosan üzemel mind a négy blokk.
   
A négyblokkos működés, 1987 óta most a legalacsonyabb Duna vízállása, szombaton ez az érték a Balti-tenger szintje felett mért 84,29 méter. Az eddigi legalacsonyabb értéket 2003. augusztus 30-án mérték, 84,42 métert - mondta el Mittler István.
   
Kifejtette, hogy a kisvizes intézkedési terv második fokozata abban tér el az enyhébb, egyestől, hogy bizonyos ellenőrzéseket gyakrabban végeznek el, és elrendelték az ügyeletet.
   
Minden páros órában ellenőrzik a vízállást, az uszadékfogókat, az úgynevezett gerebeneket - részletezte a kommunikációs igazgató.  
   
A következő hat napra vonatkozó előrejelzések szerint 30 centiméteres vízszintemelkedés várható. Mittler István hangsúlyozta, hogy a mostani vízszint a működésbiztonságot és teljesítményt nem befolyásolja, jelenleg mind a négy blokk üzemel, az összáramtermelés meghaladja a 2000 megawattot.
   
A paksi atomerőmű blokkjait 1982-87 között helyezték üzembe. A működéshez négyblokkos üzemelésnél percenként 100 köbméter vizet emelnek ki a Dunából. A vizet megtisztítva, néhány fokkal magasabb hőmérsékleten engedik vissza a folyóba.
   
Az atomerőmű történetében nem volt még arra példa, hogy alacsony vízállás miatt csökkenteni kellett volna a blokkok teljesítményét - közölte a kommunikációs igazgató.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.