Az LMP nyilvánossá tenné a '89 előtti aktákat

A diktatúra titkait őrzi a demokrácia?

Schiffer András közölte: az LMP teljes egészében megismerhetővé tenné az 1989 előtt készült állambiztonsági aktákat.

2011.12.01 11:23MTI

A frakcióvezető elfogadhatatlannak nevezte, hogy a diktatúra titkai egyben a demokrácia titkai is legyenek.
   
Az ellenzéki politikus felháborítónak tartja, hogy - mint mondta - a mindenkori hatalom, illetve az ellenzék is "sakkozott" az ügynökaktákkal. Hozzátette, hogy eközben olyan emberek nyertek személyiségi jogi pereket, akik bizonyíthatóan a hálózatoknak dolgoztak.
  
Közölte azt is, hogy az egykori állambiztonsági aktákat a Magyar Országos Levéltárban kellene elhelyezni, ahol a levéltári szabályok szerint lehetne kutatatni azokat. Ez alól csak azok képeznének kivételt, amelyek jelenlegi nemzetbiztonsági műveleteket is érintenek.
   
Schiffer András hangsúlyozta: szükség van egy úgynevezett információs kárpótlásra is, mert minden magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy megtudja, őt vagy a felmenőit mikor és milyen módszerekkel figyelték meg, illetve, hogy mit tartottak róluk nyilván. A frakcióvezető szimbolikusnak nevezte, hogy a jelenlegi hatalom éppen arra készül, "hogy a régi időket idéző orwelli módszerrel figyelje meg az állampolgárokat".
   
A képviselő véleménye szerint a mai politikai folyamatokat is mérgezi, hogy egyes politikai szereplőkről nem lehet tudni, milyen, a diktatúrába visszanyúló hálózati rendszert "konvertáltak" az új demokráciába, ahogy nem ismert, hogy az állambiztonsági szervek tagjai milyen mértékben voltak jelen a rendszerváltó pártokban.
   
A javaslat időzítését azzal indokolta, hogy a Ház éppen csütörtökön tárgyalja az úgynevezett átmeneti törvényt, amelynek során a Fidesz "úgymond le akarja zárni a múltat". Schiffer András azt mondta, hogy a lezáráshoz előbb meg kell ismerni annak titkait és "a megismerés könnyen lehet, hogy fájdalmas lesz".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.