Csak a már működő titkosszolgálatok adatain ülhet

Nem gyűjthetne adatokat a NIBEK

A belügyi államtitkár közölte: a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ (NIBEK) néven létrehozandó új nemzetbiztonsági szolgálat nem végezhetne titkos információgyűjtést, csak a már törvényesen működő titkosszolgálatok adatait kezelheti.

2011.11.30 18:06MTI

Kontrát Károly arra reagálva, hogy az LMP az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordul, mert szerintük a NIBEK létrehozásával a kormány ellenőrzése alá vonja az állampolgárok legszemélyesebb adatait, közleményében azt írta: a szervezet titkos információgyűjtést nem végezhet, de képes lesz a titkosszolgálatok eljárásait segíteni, felgyorsítani, hozzájárulva a nyomozások sikerességéhez.
   
A tárca parlamenti államtitkára hozzátette: a NIBEK önállóan tehát senkiről nem készíthet dossziét, kizárólag a titkosszolgálatok törvényes úton keletkező és fenntartott adatbázisaiból dolgozhat, más adatbázisokból nem, és jogszerű működését az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának ellenőrzési joga is garantálja .
  
Kontrát Károly közleményében azt írta: "az az MSZP félti a közbizalmat és a demokrácia működését, amely a nyolcéves kormányzása alatt lezüllesztette és politikai eszközként használta fel a rendvédelmi szerveket", míg az LMP figyelmét arra hívja fel, hogy "kiragadott adatokból nem lehet átfogó képet alkotni".
  
Megjegyezte, a törvényjavaslat parlamenti vitája jelenleg is zajlik, és a Belügyminisztérium várja a jobbító szándékú módosító javaslatokat, mert mint fogalmazott, "az új intézmény Magyarország és a magyar emberek biztonságát szolgálja".
   
Szabó Tímea, az LMP országgyűlési képviselője, a parlament Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának alelnöke korábbi közleményében azt írta, azért akarnak Szabó Máté ombudsmanhoz fordulni, mert a társadalmi egyeztetés nélkül, titkosított eljárásban készült javaslat "demokráciánk történetében példátlan mértékű információs hatalmat összpontosít egy ellenőrizhetetlen szervezet kezében".
   
Az ellenzéki politikus véleménye szerint a lépéssel a kormány az ötvenes éveket akarja visszahozni, amikor a kivételes jogosítványokkal megerősített titkosszolgálatokat a belügyminiszter irányítása alá rendeli - írta.
   
A NIBEK megalakításával kapcsolatban Jóri András adatvédelmi biztos hétfőn úgy fogalmazott: a szervezet létrehozása súlyos alkotmányos aggályokat vet fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.