Értékes tartalmak

Sikeres volt az NMHH idei éve

Sikeresnek nevezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) idei évét a szervezet elnöke a Korrektúra konferencia keddi nyitó előadásában, Balatonalmádiban.

2011.11.29 14:43MTI

Szalai Annamária elmondta: a médiatörvénnyel kapcsolatos elvont viták után végre a jogalkalmazói gyakorlat eredményeinek bemutatására van lehetőség.

Szalai Annamária közölte: az NMHH sikeréhez hozzájárult az együttműködése a civil és a szakmai szervezetekkel. Beszámolt arról, hogy a médiatörvényben foglaltaknak megfelelően az NMHH Médiatanácsa az elmúlt évi tapasztalatok alapján piacfelügyeleti tervet készít 2012-re, amelyben a vizsgálatok prioritását határozza meg. A tervet várhatóan csütörtökön fogadja el a tanács.

Az elnök az elmúlt egyéves tevékenységet bemutató előadásában a hatóság feladatai közül kiemelten fontosnak nevezte a kiskorúak védelmét célzó szabályok betartatását. A médiatanács szankcionálás esetén az arányosság és a fokozatosság elvét követi, a legenyhébb jogkövetkezményként a felhívást alkalmazza. Ezt támasztja alá, hogy arányát tekintve nagyjából harmadával kevesebb alkalommal élt pénzbeli szankció lehetőségével, mint jogelődje, az Országos Rádió és Televízió Testület - közölte Szalai Annamária.

A kiskorúak védelméről szóló szabályok érvényesítéséről szólva elmondta: az RTL Klub tavaly és idén tavasszal sugárzott valóságshow-jának monitorozása és bírságolása eredményének tekinthető, hogy a csatorna ősz óta már 21 órától sugározza a programot. Arról is beszámolt, hogy a médiatanács a TV2 valóságshow-ját is vizsgálja.

Szalai Annamária elmondta, hogy a külföldön letelepedett, de Magyarországra sugárzó csatornák szabálysértő tartalmaival kapcsolatban az eljárás megindítására az új médiatörvény a korábbinál szélesebb körben ad lehetőséget. Ehhez kapcsolódva közölte, hogy a román társhatóság már szankcionálta a Cool TV-t a Való Világ 4-hez kapcsolódóan sugárzott műsora miatt.

Az eljárás sikeréhez a társhatóságokkal fenntartott együttműködés nagyban hozzájárult - hangsúlyozta az elnök. A társhatóságokkal való együttműködésről szólva az elnök a cseh, a szlovák, a lengyel, a szerb, a román és a magyar hatóság közreműködésével létrejött Közép-Európai Szabályzó Hatóság Fórumát emelte ki, amelynek megalakulásában a magyar félnek nagy szerepe volt.

Az NMHH emellett a brit hatósággal, az OFCOM-mal folytat tárgyalásokat a hatékonyabb jogérvényesítés érdekében a Nagy-Britanniából Magyarországra sugárzó szolgáltatókkal szemben.

Szalai Annamária, a médiatanács új feladatairól szólva, említést tett a fúziókontrollról, amelynek kapcsán megemlítette: a tanács már két ilyen ügyben is döntést hozott: az RTL Klub–IKO- és az Axel Springer-Ringier-ügyben. Közölte: a törvény a kötelezettséget kizárólag tájékoztató és hírműsorok számára írja elő, sajtótermékekre és lekérhető médiaszolgáltatókra nem.

Az elnök elmondta azt is, hogy a hatóság hivatalból nem, csak kérelemre jár el, illetve a kiegyensúlyozáttság követelményének megsértése esetén anyagi szankciót nem lehet kiszabni. A hatósághoz több mint száz kiegyensúlyozottság-vizsgálati kérelem érkezett, ezek fele egy parlamenti párttól – mondta Szalai Annamária, hozzátéve: a hatóság eddig egyetlen esetben állapította meg a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének megsértését. Az elnök aktuális témának nevezte a reklámhangerő vizsgálatot is. Ebben az ügyben már az első eljárások meg is indultak a túlzottan hangos reklámok miatt.

Beszámolt a közérdekű közlemények közzétételének ellenőrzésével kapcsolatban a múlt héten már második alkalommal lezajlott próbariasztásról is, amelynek során a katasztrófavédelem közleményei csaknem ötmillió emberhez jutottak el. Szalai Annamária a monitoringosztály sikereként számolt be arról, hogy a ciprusi hatóság a magyar szakértők tapasztalatainak felhasználásával kívánja ellátni ezen feladatait.

Az elnök a sikerek közé sorolta a társszabályozási szerződések megkötését, amelynek eredményeként a magyar médiapiac szinte teljes egészét lefedő négy szakmai szervezettel állapodott meg az NMHH, amelyek, nem hatósági jogkörben, eljárhatnak a nyomtatott és az online sajtóval, valamint a lekérhető tartalmakkal kapcsolatos panaszok ügyében.

"Nem igazolódott be a törvény hatályba lépése körüli hisztéria, ugyanis nagyon kevés panaszról és egyelőre összesen egy befejezett ilyen eljárásról tudunk" - tette hozzá.

Az elnök szólt még a médiatanács ajánlásairól, amelyek a médiapiac szereplőit segítik, valamint a Közszolgálati Kódexről, amelyhez hasonló dokumentum nem létezett korábban a közszolgálati médiumok alapelveinek és céljainak rögzítésére. A kódex által meghatározott elvek és feladatok érvényesülését egy kizárólag civilekből álló 14 tagú szervezet, a Közszolgálati Testület felügyeli.

Szalai Annamária beszámolt arról, hogy a rádiós piac megújulásában a díjreformnak van a legnagyobb szerepe, amely együttesen jelenti az új díjszabási mód bevezetését és a 25 százalékos bázisdíjcsökkenést. Mindez könnyítést jelent a kereskedelmi helyi és körzeti médiaszolgáltatók több mint 80 százalékának. Hozzátette: az elmúlt egy év során közel száz rádiós frekvencia hasznosításáról hozott döntést a médiatanács.

Az NMHH elnöke sikeresnek nevezte a közmédiában zajló átalakulást, a műsorstruktúra megújítását. Kedvező fejleményként értékelte a hírműsorok megújítását, és hangsúlyozta, hogy a közmédiumok egyre népszerűbbek, egyre magasabb szinten teljesítenek. Szalai Annamária üdvözölte, hogy néhány héten belül új arculattal, Duna World néven jelentkezik a Duna TV 2-es csatornája. Hozzátette: a csatorna régi igényt elégít majd ki azzal, hogy a szórványmagyarságnak is sugároz értékes tartalmakat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.