Gazdasági és politikai érdekek vannak a háttérben

Szalai Annamária: el fognak csitulni a médiatörvény körüli viták

A médiatanács elnöke úgy véli, hogy el fognak csitulni a médiatörvény körüli viták, amelyek hátterében Szalai Annamária szerint gazdasági és politikai érdekek állnak.

2011.01.23 11:51MR1- Kossuth

Szalai Annamária a médiatörvény körül kialakult nemzetközi vitáról szólva a Vasárnapi Újságnak azt mondta, hogy szerinte sok külföldi támadásban összemosták a médiatörvényt a válságadóval, a bankadóval, a magánnyugdíjpénztár ügyeivel.

„Az európai politikában is vannak pártok, és nem feltétlenül a tények befolyásolják a működésüket, hanem hátsó érdekek.”

A Nemzeti Hírközlési és Média Hatóság elnöke azt mondta, hogy nem öncélú szabályozásról van szó, szeretnék a jogalkalmazásba bevonni a szereplőket, akiket a törvény érint. „Örömmel veszek minden olyan kritikát, amely valóban a médiatörvényről szó. A szabályozás megfelel az európai irányelveknek. Szeretnék, ha nem ellenséget, hanem partnert látnának bennünk.”

Szalai Annamária hangsúlyozta, hogy a szabályozás nem öncélú. „A média világa alapvetően megváltozott. Nem lehet megengedni, hogy nem egyenlő mércével mérünk” – mondta, az internet megnövekedett szerepére utalva.


A médiatanács elnöke emlékeztetett rá, hogy a mostani szabályozásban meghatározott szankciók mértékéhez képest a büntetés az előző törvényben bizonyos esetekben még nagyobb volt, és itt nem a pénzre kell gondolni, hanem például az elsötétítésre, a tévécsatornák műsorának meghatározott időre szóló felfüggesztésére. Hozzátette: a büntetéseknél nem cél az ellehetetlenítés, és fokozatosság elvét komolyan kell venni. Minden döntéssel szemben bírósághoz lehet fordulni.

A kiszabható bírságokkal kapcsolatban Szalai Annamária megjegyezte: a versenyhivatal és a pénzügyi felügyelet is nagyobb büntetéseket enged meg.

A médiatanács elnöke elmondta, az előző törvény azt sugallata, hogy fontosabbak az egyéni jogok, ez a törvény a közösségi érdeket is védeni akarja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.