Nem a munkavállalókról szólt a parlamenti vita?

Lázár szerint éjszaka balhé volt

A Fidesz frakcióvezetője szerint az új munka törvénykönyvének előző éjjelről kedd reggelre átnyúlt részletes vitája nem a munkavállalók érdekéről szólt, hanem a politikai balhéról.

2011.11.29 11:33MTI

Lázár János kedd délelőtt - miután a Ház kormánypárti többséggel úgy döntött, összevontan folytatja a jogszabály vitáját - azt mondta: az utóbbi hetekben az MSZP és a Jobbik többször nehezményezte, hogy fajsúlyos jogszabályok esetében időkeretben zajlik a parlamenti vita. Ezt figyelembe véve - folytatta - például a munka törvénykönyvének - vagy a köznevelési törvényjavaslatnak - a részletes vitájára nem szabtak időkeretet, ám az ellenzéki pártok ezt "technikai obstrukcióra" használták fel.
   
Kifejtette: mivel az ellenzék sérelmezte, hogy éjszakába nyúlik a vita, javasolta, folytassák a módosító javaslatok megtárgyalását péntek déltől, és így a vitára akár a hétvége is rendelkezésre állhatott volna. "Beláttuk, hogy nem jól állítottuk össze a Ház heti rendjét, ezért próbáltunk gesztust tenni", ám az ellenzék "példátlan módon" nemet mondott a saját kérésének teljesítésére, ezzel pedig kiderült, hogy a politikai balhé fontosabb nekik, mint a munkavállalói jogok - fogalmazott a frakcióvezető, hozzátéve, hogy miután az ellenzék nem fogadta el a kormányoldal "gesztusát", a jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról pedig dönteni kell, egy-két óráig még folyik a munka törvénykönyvének részletes vitája, ám azután javasolni fogják annak lezárását.
   
A munka törvénykönyvével kapcsolatban megjegyezte, múlt héten találkozott a szakszervezetekkel, és tudomása szerint szerdán Orbán Viktor miniszterelnök is egyeztetni fog velük, hiszen fontos, mi lesz az egyéni és a kollektív munkavállalói jogok sorsa.
   
Hétfőről keddre virradó éjszaka az elnöklő Ujhelyi István egy vitaszakaszban javasolta megnyitni az új munka törvénykönyvének részletes vitáját, a padsorokban ülő 26 képviselő azonban 8 igen szavazattal, 15 nem ellenében és 3 tartózkodás mellett elvetette ezt a szocialista Gúr Nándor által kezdeményezett gépi szavazáson. A házszabály értelmében így törvényszakaszonként - a munka törvénykönyve esetében mintegy száz részben - nyílt meg a vita a több száz módosításról.
   
Arra a kérdésre, hogy várható-e szankció amiatt, hogy az említett gépi szavazáson alulmaradt a kormányoldal, Lázár János nemmel válaszolt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.