A Fidesz pénteken folytatná, az ellenzék nem

Obstrukcióval dobálóznak a parlamenti pártok

Lázár János arra tett javaslatot a házbizottság soron kívüli ülésén, hogy a parlament péntek délután folytassa az új munka törvénykönyve előző éjjelről kedd reggelre átnyúlt részletes vitáját, ezt azonban az ellenzéki frakciók elvetették.

2011.11.29 10:17MTI

Lázár János szerint nyilvánvaló obstrukcióról van szó. Az ellenzék méltánytalannak tartja a kormányoldal eljárását.
   
Az éjjel negyed háromkor kezdődött, és ellenzéki szavazattöbbség nyomán összesen mintegy száz szakaszban megnyitott részletes vita elhúzódása kapcsán az MSZP jelezte, nyílt obstrukciót folytatnak.
   
Lázár János a házbizottság kedd reggeli ülése után úgy fogalmazott, politikai cirkuszt akar a Jobbik és az MSZP is, s nem a munkavállalók érdekei foglalkoztatja őket, hanem a politikai balhé. Arra, hogy időben mindez mit jelent, vagyis várhatóan meddig folytatódik a részletes vita, azt válaszolta: meg fogjuk látni, mi történik az ülésteremben.
   
Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója a tanácskozást követően méltánytalannak és vállalhatatlannak nevezte, hogy a munka törvénykönyvéhez érkezett több száz módosító indítványt hétfőről keddre virradó éjszaka akarta a kormányoldal megtárgyalni. Azonban - mint fogalmazott - a "hatalmi gőgnek" szembesülnie kellett azzal, hogy nem tudja keresztül vinni a lezárt, elfogadott napirendjét. Közölte: az MSZP semmi mást nem akar, mint hogy az ellenzéki módosító indítványokat érdemben megvitathassa a Ház. A politikus szerint világossá vált, hogy a Fidesz nem akar ebben a vitában részt venni. Arra, hogy meddig fog tartani az új munka törvénykönyvének részletes vitája, úgy reagált: addig, amíg a módosító indítványokról az ellenzék nem tudja kifejteni az álláspontját.
   
Mile Lajos, az LMP frakcióvezető-helyettese szerint olyan parlamenti ütemezés zajlik, amely követhetetlen, továbbá kifogásolta, hogy olyan időpontban folyt a részletes vita, amikor nem volt mód arra, hogy a nagy nyilvánosság előtt formálódjanak a vélemények. Az LMP szerint olyan súlyú jogszabályról van szó, amelynek tagolt, értelmes, a nyilvánosság számára hozzáférhető vitáját meg kell oldani.
   
Farkas Gergely, a Jobbik frakcióigazgatója emlékeztetett: már múlt csütörtökön kezdeményezték, ne hétfőn, utolsó napirendi pontként legyen a törvénykönyv részletes vitája, mert már akkor látható volt, hogy hosszadalmas vita várható. Rétvári Bence államtitkár akkor azonban azt mondta - idézte szavait -, hogy nagyon jó helyen van hétfő éjszaka ez a vita. Farkas Gergely hozzátette, akkor tudják támogatni a vita elhalasztását, ha a Ház biztosítani tudja, hogy az tévéidőben folytatódjon. A péntek délutánt azért nem támogatják, mert lehet, hogy akkor is éjszaka, a nyilvánosság kizárásával vitáznának - jegyezte meg.

LMP: az ellenzék kitartásának köszönhető, hogy nem ért véget a vita

A kormánypártok az éjszaka "leple alatt igyekeztek lezavarni" a munka törvénykönyvének részletes vitáját és csak az ellenzék kitartásának és összefogásának köszönhető, hogy a részletes vita még kedden délelőtt is tart - mondta keddi, parlamenti sajtótájékoztatóján Kaufer Virág.
   
A képviselő emlékeztetett arra, hogy a hajnali két óra után kezdődő vita során a több mint 700 módosító javaslatból csupán ötöt tudtak megvitatni. Hozzátette, hogy amíg a kormányerőket heten, addig az ellenzéket 25-26-an képviselték az éjszakai vita során.
   
A politikus úgy fogalmazott, hogy a Fidesz-KDNP úgy fél a törvényjavaslattól, "mint ördög a tömjénfüsttől". Megjegyzése szerint a kormánypártok félnek a nyilvánosságtól és a munkavállalók véleményétől, ezért mindent megpróbáltak elkövetni, hogy a vitát lezárhassák.
   
Arra a kérdésre, hogy az ellenzék az éj folyamán obstrukciót hajtott-e végre, azt felelte, hogy az éjszaka során a vita házszabály szerint zajlott le.

A figyelemfelkeltés volt az MSZP célja?

Az MSZP célja a figyelemfelkeltés volt azzal, hogy a munka törvénykönyvének keddre virradó éjszaka kezdődött és reggelig elhúzódó részletes vitája alatt mindvégig biztosította az ellenzék többségét a parlamentben, meggátolva a napirendi pont tárgyalásának lezárását - hangsúlyozta Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes és Gúr Nándor, a foglalkoztatási bizottság szocialista elnöke kedden sajtótájékoztatón.
   
Harangozó Tamás elmondta: rá akartak mutatni, botrányos, hogy a munka törvénykönyvének tervezetéhez érkezett majdnem hétszáz módosító javaslatot éjszaka, a nyilvánosság elől elrejtve javasolta megtárgyalni a kormánytöbbség, és a vita csak éjjel negyed háromkor kezdődhetett el.
   
A vitában a több mint kétszázhatvan kormánypárti képviselő közül mindössze hét volt jelen - emelte ki, elismerve, hogy ők tisztességesen részt vettek az indítványok tárgyalásában.
   
Arról is beszélt, kétségtelenül jó érzés volt, hogy egész éjszaka a szocialisták voltak többségben a Házban, ugyanakkor megmutathatták, hogy bár a kétharmados többség mellett az ellenzék jogosítványai korlátozottak, vannak eszközeik arra, hogy kiálljanak a munkavállalók érdekei mellett.
   
Elmondta, nem támogatták a házbizottságban - majd később a plenáris ülésen sem - Lázár János Fidesz-frakcióvezető azon kezdeményezését, hogy a vitát péntekre napolják el. Szerinte az egyetlen tisztességes megoldás az lett volna, ha a vita az eddigi keretben folytatódik, és az éjszakai döntésnek megfelelően minden módosító javaslatot külön megtárgyal a Ház, "ha orrvérzésig, akkor orrvérzésig".
   
Ezzel kapcsolatban Gúr Nándor elmondta, hogy a 728 bizottsági ajánlási pont közül az ötödikig jutottak el, így a több mint hat órán át zajló vitában a hozzávetőleg háromszáz paragrafusból álló törvény első két paragrafusát véleményezték.
   
Szavai szerint az MSZP arra is fel kívánta hívni a figyelmet, hogy a jogszabálytervezet növeli a munkavállalók kiszolgáltatottságát, sárba tiporja a jogaikat, valamint arra is, mekkora különbség van a Fidesz korábbi ígéretei és jelenlegi tettei között.
   
A részletekről szólva elmondta, hogy a törvényjavaslat benyújtása előtt a kormány nem folytatott érdemi egyeztetést a szakszervezetekkel.
   

Az indítványt úgy értékelte: ha a kormánytöbbség elfogadja, az embereknek többet kell majd dolgozniuk ugyanannyi vagy kevesebb pénzért, miközben az érdekképviseletek lehetőségeit korlátozzák.
   
Bírálta, hogy a javaslat területi minimálbér bevezetésére adna lehetőséget, mondván, hogy ezzel ismét a hátrányos helyzetű térségekben élők járnának rosszul. Elfogadhatatlannak nevezte a dolgozók kártérítési felelősségének kiterjesztését és azt is, hogy az indítvány alapján a kollektív szerződések az általános szabályoknál kedvezőtlenebbeket is rögzítsenek.
   
Úgy fogalmazott: az MSZP mindaddig küzdeni fog a tervezet ellen - és nemcsak a parlamentben -, amíg a kormány nem hajlandó legalább a munkavállalók kiszolgáltatottságát minimalizáló módosítások elfogadására.
   
A törvényjavaslat részletes vitája kedden délelőtt folytatódott az Országgyűlésben, Lázár János ügyrendi javaslatát elfogadva ugyanakkor a módosító indítványokat már összevontan, az eddigi mintegy száz helyett egy vitaszakaszban vitatja meg a parlament.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.