Bassár el-Aszad mögé állnak

Törökország retteg a szíriai polgárháborútól?

Törökország segíti a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellenzékének több csoportját tömörítő Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT) megerősödését - jelentette ki pénteken Ahmet Davutoglu török külügyminiszter. A tárcavezető szerint fennáll a veszély, hogy polgárháború tör ki az arab országban.

2011.11.18 09:58MTI

Segíteni fogunk az SZNT megerősítésében, abban, hogy kapcsolatokat építsen ki a nemzetközi színtéren és odahaza, a szíriai néppel - mondta a török külügyminiszter, aki már kétszer tárgyalt a szíriai ellenzéki ernyőszervezet képviselőivel.

Ahmet Davutoglu azt mondta, a török kormány politikai pártként kezeli az SZNT-t, és olyan szereplőnek tartja, amelyik tárgyalópartner lehet a szíriai válság rendezésében.

A török külügyminiszter rámutatott: a szíriai hadsereggel szembeforduló dezertőrökkel megjelent az a veszély, hogy polgárháború tör ki Szíriában. "Nehéz polgárháborúról beszélni, ha nincs két, szembenálló fél" - mondta, utalva rá, hogy ez volt a helyzet, amíg az volt a forgatókönyv, hogy "az esetek többségében" a biztonsági erők támadtak civilekre.

Törökországnak megromlott a viszonya a vele szomszédos arab országgal, amellyel korábban szövetségesi viszonyt ápolt, azután, hogy azt látta: Szíriában a karhatalom szerte az országban vérbe fojtja a március közepén kezdődött rendszerellenes tiltakozó megmozdulásokat.

Az Arab Liga felfüggesztette Szíria tagságát, és szerdán ultimátumot intézett a szíriai vezetéshez: ha három napon belül nem vet véget a tüntetőkkel szembeni erőszaknak, gazdasági büntetőintézkedéseket vezetnek be Szíria ellen. A liga döntését Ankara üdvözölte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.