Kapcsolatot tartott?

Szíria a szankciók ellensúlyozására készül

Szíria erősíteni akarja gazdasági kapcsolatait ázsiai és afrikai országokkal, hogy ezáltal ellensúlyozza az ellenzéki mozgalmak véres elnyomása miatt elrendelt nyugati szankciók hatását.

2011.11.15 18:17MTI

Az arab ország gazdasági és kereskedelmi minisztere kedden egy egyiptomi újságnak nyilatkozva elmondta: Szíria gazdasága "jól van", a szankciók csupán az európai államok olajipari beruházásait vetették vissza. Elemzők mindazonáltal arra számítanak, hogy az ország hazai összterméke (GDP) több százalékkal is csökkenhet idén.

"Számos lehetőség áll előttünk, köztük a Mercosur (latin-amerikai gazdasági tömb), Oroszország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Afrika és néhány délkelet-ázsiai ország. Egyes szíriai vállalatok már exportálják termékeiket Ázsiába" - jelentette ki Mohammed Nidal as-Saar.

Eközben az Arab Liga felkérte a szíriai ellenzéki csoportokat, hogy terjesszék elő a hatalomátadásra vonatkozó elképzelésüket, mielőtt széles körű konferenciát hívnak össze Szíria jövőjét illetően. A kairói székhelyű liga azután lépett, hogy a szíriai kormány nem tett eleget szombati felhívásának, amely a vérontás beszüntetésére és az ellenzékkel való párbeszéd megkezdésére szólította fel az Aszad-rezsimet.

A szíriai hatóságok szabadon engedték Kamal Labuan ellenzéki aktivistát, akit korábban 12 évi börtönbüntetésre ítéltek. Az volt ellene a vád, hogy "kapcsolatot" tartott fenn a Egyesült Államokkal, Szíria megtámadására buzdítva a nagyhatalmat. Labuan, aki hat évet leült a kiszabott büntetéséből, elnöki kegyelemnek köszönhetően nyerte vissza szabadságát - tájékoztatta a sajtót az emberi jogok szíriai társasága.

A Perzsa-öböl arab monarchiái ellenzik a Szíria által szorgalmazott arab csúcsértekezlet összehívását - közölte kedden az Öböl menti Együttműködési Tanács elnöke.

Hozzátette, a tanács úgy véli, hogy "jelen körülmények között értelmetlen" lenne arab csúcsértekezlet megtartása. Szíria még vasárnap indítványozta rendkívüli csúcs összehívását annak nyomán, hogy előző nap felfüggesztették tagságát a szervezetben.

Rendkívüli csúcsértekezlet egybehívásához viszont a 22 tagállam közül legalább 15-nek a támogatása szükséges.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.