Kemény hangon figyelmeztették Aszadot

Törökország nem bízik a szíriai rezsimben

A török kormányfő kijelentette: Törökország már nem bízik Bassár el-Aszad szíriai elnökben és rendszerében.

2011.11.15 13:52MTI

Recep Tayyip Erdogan kemény hangon figyelmeztette Aszad elnököt az ellenzék durva elnyomása miatt.
   
"Egyetlen rezsim túlélését sem biztosítják gyilkosságok és bebörtönzés. Senki sem építhet jövőt az elnyomottak vérére" - mondta a török miniszterelnök.
   
Erdogan fölszólította a szíriai elnököt, büntesse meg azokat, akik felelősek a damaszkuszi török nagykövetség és két konzulátus elleni hét végi támadásért. "Bassár, neked, aki több ezer embert tartasz rács mögött, meg kell találnod a tetteseket, és meg kell büntetned őket" - mondta a török kormányfő, rendkívül udvariatlanul az utónevén szólítva a szíriai államfőt.
   
A török kormány jó viszonyt ápolt Aszad elnökkel, de a kapcsolat nagyon megromlott azután, hogy március közepén ellenzéki tiltakozó megmozdulások kezdődtek Szíriában. A karhatalom szerte Szíriában éles lőszert vetett be a tüntetők ellen. Az ENSZ becslése szerint az eltelt 8 hónapban több mint 3500-an vesztették életüket az arab országban.
   
Törökország fegyverembargót vezetett be Szíria ellen, befogadott több ezer szíriai menekültet, és szeptemberben helyt adott a szíriai ellenzéki csoportokat tömörítő ernyőszervezet, a Szíriai Nemzeti Tanács alakuló ülésének.
   
Az Arab Liga a hét végén felfüggesztette Szíria tagságát. Hétfőn a jordániai király - az arab vezetők közül elsőként - lemondásra szólította fel Aszad elnököt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.