Gyurcsány Ferenc megásta az MSZP sírját?

Végső csapás az MSZP-re?

Megtörtént, amit néhány évvel ezelőtt senki sem gondolt volna. Szakadt a baloldal. Noha békésnek tűnik az elválás, nehéz elképzelni, hogy a régi szoci káderek lenyelik azt a pofont, amit Gyurcsány Ferenc és csapata vitt be nekik. Vajon mi lesz a Demokratikus Koalíció sorsa?

2011.10.24 12:31ferrer- ma.hu

Új párt született. Azaz pontosítunk: új parlamenti párt született. Nem kis teljesítmény ez. Öt százalékos parlamenti küszöb, megemelt kopogtatócédulák árnyékában, ciklus közepén azért megsüvegelendő húzás volt ez Gyurcsány Ferenc részéről. Nemcsak hazánkban, Európában is kuriózumnak számít, hogy egy párt kétszeres miniszterelnöke otthagy csapot-papot, és új politikai erőt alakítva kihasít egy komoly szeletet alma matere testéből. És amennyiben a jelenlegi helyzet nem változik, ez a szúrás akár halálos is lehet a jócskán megkopott, erősen avíttas többszörös kormánypárt számára.

Az MSZP gyakorlatilag az őszödi beszéd nyilvánosságra hozatala után bénult állapotba került. Azóta minden választást és népszavazást elvesztett, gyakorlatilag egyetlen alkalommal sem bírt elfogadható eredményt felmutatni. Ráadásul az ellenzékben töltött másfél esztendő sem volt elég arra, hogy rendezzék soraikat. Mesterházy Attilát Gyurcsány és köre sosem tartotta elég nagy kalibernek, és bár a nagy plénum előtt nem kérdőjelezték meg legitimitását, a díszletek mögött szervezkedtek ellene. Első körben házon belül rendezték volna el a helyzetet, ám a puccs nem sikerült, Mesterházy maradt az elnök, ők pedig új pártot alakítottak.

Az MSZP támogatottsága évek óta 20 százalék alatt van. Gyurcsány elutasítottsága irdatlanul magas. Ugyanakkor éppen a szocialisták táborában található az a továbbra is lelkes mag, akik még 2011-ben is megváltónak tartják Gyurcsány Ferencet. Ha ők is elpártolnak a szociktól, akkor ki marad a szegfűsöknél? Csakhogy a Demokratikus Koalíció sincsen jobb helyzetben. Polgári balközép párt az őszödi prókátorral, miközben a politikai palettán eddig sosem számolt alternatíva található? A szabadelvűek és liberálisok szavazatiért ott tolong az LMP és olykor még az SZDSZ (Mécs Imre nulla leadott kopogtatója a II. kerületben az előző héten azért történelmi pillanat volt), a baloldalon pedig az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Szili Katalin vezette Szociális Unió mellett még az ismét erősödni látszó Tisztelet Társaságát maga mögött tudó Schmuck Andor toporog.

Éppen a baloldalon, ami mindig is egységéről volt híres. A Fidesz ”egy a tábor, egy a zászló” elve megbukott, ezért hozta létre, vagy támasztotta fel – ahogy tetszik – a KDNP-t. Kétszer öt százalék kellett a bejutásukhoz. Ez azonban az MSZP-Demokratikus Koalíció esetében nehéz lépcsőfoknak tűnik. Lendület mindenesetre Gyurcsányban van, ha így folytatja, és az MSZP képtelen bármi értelmes lépésre, akkor bizony a 2014-es választáson az MSZP a küszöb alatt találhatja magát. Az pedig egyenlő lesz számukra a halállal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.