Vele vagy nélküle?

Ön szerint mire van esélye Gyurcsánynak?

A Századvég Alapítvány felmérése alapján Gyurcsány Ferenc aktivitásával egyértelműen romlanak a baloldal esélyei. De a felmérés nemcsak erre ad választ, hanem arra is, hogy miért nem alapít Gyurcsány új pártot, ha már folyamatos konfliktusa van az MSZP jelenlegi vezetésével.

2011.06.13 12:00Simon Zoltán - ma.hu

Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő előtt alapvetően három lehetőség áll. Az első, hogy a párt másodvonalában - jelenleg parlamenti képviselő és a pártpénzek felett diszponáló Táncsics Alapítvány elnöke - maradva kivár egy alkalmas időpontra, amikor népszerűsége már elmozdult a holtpontról, és új erőre kapva aktívabb politizálásba kezd. A második, amit korábban maga Gyurcsány is felvetett, hogy az MSZP-től független "zöldmezős" beruházásba kezd, tehát saját híveiből és a szocialistáktól kiváló egyes képviselőkből új pártot alapít. A harmadik, amit Gyurcsány jelenleg képvisel, hogy a Magyar Szocialista Párt infrastruktúráját, pénzét, irodáit, aktivistáit és tagságának jelentős részét megtartva lényegében az MSZP-n belül veszi át a hatalmat.

Mindhárom megoldásnak vannak előnyei és hátrányai. Az első nem illik Gyurcsány hiperaktív személyiségéhez, holott abban volna racionalitás, hogy egy igen sikertelennek ítélt kormányzást követően a volt miniszterelnök egy ideig a háttérben maradjon. Ezt igazolja a Századvég felmérése is, aki szerint Gyurcsányt kormányfőként csupán a megkérdezettek 5%-a látná viszont. Ez az ötszázalékos, Gyurcsány kezdeményezéseit feltétlenül támogató réteg a parlamentbe jutáshoz elég lehet, a Fidesz (akár az LMP-vel koalícióban történő) leváltásához semmiképpen. Annak tehát a baloldal és a volt kormányfő is szinte kizárólag előnyét látná, ha Gyurcsány egy ideig a háttérben, a szocialista párt másodvonalában maradna. Ezt a lehetőséget egyébként kizárólag Gyurcsány Ferenc személyes ambíciói teszik lehetetlenné.

A második lehetőség, miszerint Gyurcsány "zöldmezős politikai beruházásba", vagy érthetőbben: új párt alapításába kezdene, szintén járna annyi előnnyel, hogy befejeződne az MSZP-t romboló harc, amely a szocialisták vezetői pozíciójáért zajlik Gyurcsány, illetve Mesterházy Attila között. Hátránya azonban a volt miniszterelnök számára kézzelfogható: a felmérés szerint csupán a lakosság 4%-a szavazna az általa vezetett Demokrata Pártra. Ez pedig nemcsak a kormányváltáshoz kevés, de még a parlamentbe jutáshoz elegendő 5%-hoz is.

A harmadik lehetőség, amit Gyurcsány is választott: hogy az MSZP infrastruktúrájára és szervezetére építve megpróbál új pártot létrehozni. Ez kevésbé virágnyelven fogalmazva azt jelenti, hogy Gyurcsány kitessékelné a vezetésből azokat, akik többek között magát Gyurcsányt is kormányfővé tették. A politikának az ehhez hasonló harcok integráns elemei, de ez nem jelenti azt, hogy a korábbi miniszterelnök kezdeményezése sikeres lehet.

A felmérés szerint ugyanis „Gyurcsány Ferenc aktív politikai szerepvállalása a baloldalt is megosztja. A magukat baloldalinak tekintő választók körülbelül negyede (26%) semmilyen politikai szerepben, újabb negyede maximum parlamenti képviselőként (24%) látná a volt miniszterelnököt. 10%-uk számítana rá pártelnökként, 39% pedig kormányfőként is.” Ebből nem más következik, mint az, hogy Gyurcsány személye a baloldalt is megosztja. Másképpen fogalmazva: nélküle sikeresebb lehet az MSZP, mint vele.

Ez különösen akkor igaz, ha a párt vezetéséért folytatott belharc sokáig húzódik. A Fidesztől komoly szavazói rétegek pártoltak el, főként a kormány gazdaságpolitikájának hatására. Az MSZP-nek lassan, lerombolt hitelességét tégláról-téglára felépítve lenne lehetősége arra, hogy ezeket a szavazókat megszólítsa. Amíg azonban a szocialisták között az egyetlen érdemi kérdés az, hogy Gyurcsány lesz-e az elnök vagy Mesterházy, erre – mármint a hitelesség újraépítésére – esélyük sincsen. Valójában pedig ez, és nem a kétharmaddal meghozott törvények betonozzák be Orbánt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.