Választójog

Egyfordulós, arányos választási rendszert javasol az MSZP

Egyfordulós listás választási rendszerre tesz javaslatot az MSZP, az ellenzéki párt elképzelése szerint a parlamenti választásokon a magyarországi állandó lakóhellyel rendelkező állampolgárok voksolhatnának.

2011.10.19 17:17MTI

Molnár Zsolt országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a parlament választójogi albizottságának benyújtott koncepciójuk arányos és átlátható választási szisztémát hozna létre, amelyben a leadott szavazatok és az elnyert mandátumok aránya lényegében megegyezne, így az Országgyűlés összetétele pontosan tükrözné a választói akaratot. A parlament létszámának kétszázra csökkentését támogatják a szocialisták.

Az MSZP-s politikus aláhúzta, hogy a listás választási rendszer átláthatóvá tenné a jelenleg rendkívül bonyolult mandátumszámítást, szükségtelenné a kompenzációt és a töredékszavazat-számítási modelleket, az egyfordulós választás melletti érvként pedig a gazdaságosságot említette.

A listaállítást a választásra jogosultak 1 százalékának ajánlásához kötnék a szocialisták, a névjegyzék összeállítása pedig továbbra is automatikus volna a javaslatuk szerint, amely változatlanul 5 százalékban határozná meg a parlamenti küszöböt.

Az MSZP-s politikus hangsúlyozta, hogy pártja azoknak biztosítana választójogot, akiket a voksolás következményei közvetlenül érintenek, vagyis a részvételt állandó magyarországi lakóhelyhez kötnék. Kiemelte, hogy a Fidesz választójogi koncepciója viszont különbséget tenne a magyarországi lakóhellyel rendelkező és a határon túl élő állampolgárok szavazati joga között, és az utóbbiaknak csak listás választójogot adna.

Ezzel szemben - tette hozzá - az MSZP elképzelése szerint minden választásra jogosult egy szavazatot adhatna le, és az ország egésze egy választókerületet alkotna.

Mindazonáltal az MSZP olyan országgyűlési testület létrehozását kezdeményezi, amely felszólalási lehetőséget biztosítana a határon túli magyarok közösségeinek, a Magyarországon élő nemzeti kisebbségek pedig törvénykezdeményezési joggal rendelkező szószólókat delegálhatnának a parlamentbe.

Az MTI kérdésére, elképzelhetőnek tartja-e, hogy - mivel Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a vegyes választási rendszer fenntartását "kőbe vésettnek" nevezte - megegyezzenek a kormányoldallal, Molnár Zsolt úgy válaszolt: ha a Fidesz kész elmozdulni jelenlegi javaslatától, az MSZP az egyéni választókerületekre épülő szisztéma fenntartásáról is kész tárgyalni. Hozzátette azonban, hogy nehéz az arányosságot 106 egyéni választókerület mellett garantálni. Ebben az esetben - folytatta az ellenzéki politikus - fontosnak tartanák, hogy a listára leadott és a töredékszavazatokat ne keverjék össze, vagyis maradjanak fenn a területi listák és a kompenzációt biztosítani hivatott országos lista is.

Az Országgyűlés választójogi albizottsága legutóbb hétfőn ülésezett. Akkor egyik párt javaslata sem kapta meg a szükséges többséget a paritásos testületben. Salamon László, a testület KDNP-s elnöke azt közölte: az albizottságot csak akkor hívja össze újra, ha olyan változat kerül elé, amelynek többségi elfogadására esély lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.