Megkezdődött a per

"Most megdöglesz!" - tíz év után bíróságon a lapátnyéllel gyilkoló

Megkezdődött az ismerőse megölését tíz év elteltével beismerő férfi pere.

2011.10.18 14:21MTI

Megkezdődött a Pest Megyei Bíróságon kedden első fokon annak a férfinak a pere, aki a vád szerint még 2000-ben különös kegyetlenséggel megölte egy ismerősét Érd közelében. A román-magyar állampolgár tavaly májusban, tíz évvel a bűncselekmény után feladta magát a budafoki rendőrségen.

Ravasz Károly 1988-ban letelepedési szándékkal érkezett Romániából Magyarországra. Itt megnősült, három gyermeke született. Később elvált, egyedül élt Tárnokon. Az építőiparban dolgozott, romániai magyarokkal.

A vádirat szerint a férfi 2000. október 1-jén gépkocsiján Tárnokról Százhalombattára tartott volt feleségéhez, hogy vigyázzon a gyermekeire. Még Tárnokon megállította őt az ittas sértett, akit még Erdélyből ismert, és akinek itt többször munkát adott. A vádlott felvette őt a kocsijába, mondván, arra az időre, amíg elintézi a dolgait, ad neki italra pénzt. A sértett menet közben folyamatosan azt kérte, hogy álljanak meg egy kocsmánál. A vádlott végül Érd közelében letért egy földútra, a ruhájánál fogva kirángatta az autóból utasát, és azt mondta neki: "most megdöglesz".

A másik férfi hiába rimánkodott neki, hogy ne bántsa. A vád szerint Ravasz Károly a kocsijában tartott lapátnyéllel súlyosan bántalmazta, majd sorsára hagyta ismerősét, akinek a holttestét egy héttel később találta meg egy járókelő. A szakértői megállapítások szerint a sértett halálát a vállát, az arcát és a fejét ért nagy erejű ütések okozták.

A vádlott 2010 májusában, magánéleti problémái miatt feldúltan, hiányos öltözetben adta fel magát a budafoki rendőrségen.

A keddi tárgyalás kezdetén Szabó Judit bíró tett fel kérdéseket a vádlottnak, aki a büntetőeljárás során többször módosított vallomásán. A férfi pusztán annyit közölt, hogy nem akarta a sértettet megölni, s nem emlékszik arra, hogyan, hányszor és milyen erővel ütötte meg áldozatát. Azzal védekezett, hogy a rendőrségen nem rögzítették pontosan az általa elmondottakat.

A bíróság az ellentmondások feloldása érdekében meghallgatta az eljáró rendőrtiszteket, akik egybehangzóan cáfolták a vádlott állításait. Ezt követően szembesítették a vádlottat és a rendőröket, ám ez nem vezetett eredményre.

A szakértői vélemények szerint Ravasz Károly a bűntett elkövetésekor beszámítható állapotban cselekedett, ezért a büntetés kiszabásának nincs akadálya.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.