Botrány és balhé várható október 23-án?!

Életveszélyes játékba kezdett a Fidesz

Ki ne emlékezne az 56-os forradalom 50. évfordulóján történtekre. Kilőtt szemek, megvert tüntetők és békés járókelők, könnygáz és egy kis világhírnév. Idén sem lesz nyugodt a város, ugyanis szinte ugyanarra a helyszínre jelentették be az Egymillióan a magyar sajtószabadságért és a Fidesz demonstrációjának helyszínét! Mi lesz ebből?!

2011.10.07 11:07C.gom

Szabad sajtó útja vs. Astoria. Kőhajításnyira sincsen egymástól a két helyszín, ráadásul mindkét rendezvényre több tízezer embert várnak a szervezők. A demokrácia szellemében még előnye is lehet a közelségnek, hiszen a kihangosításnak köszönhetően a résztevők egy alkalommal két teljesen szemben álló véleményt hallgathatnak meg. Ám az iróniát félretéve, a két politikai tábor egymás mellé tereléséből nem sok jó sülhet ki, ráadásul a történelem ismételheti önmagát.

2006-ban a Fidesz nagygyűlését ugyancsak az Astoriánál tartották, és békés elvonulás helyett éjszakába nyúló hadakozás következett. Maszkos, azonosító nélküli rendőrök püföltek tüntetőt és békés járókelőt egyaránt, a feldühödött tömeg pedig tankot rabolt és barikádot emelt Budapest belvárosában. Szükségünk van egy újabb balhéra? Kell ez nekünk?

Vajon bárki megálljt tud majd parancsolni, ha eldurvul a helyzet? Hiszen elég egy obszcén rigmus, egy építkezésből ott felejt kődarab, és nehéz lesz békére inteni a demonstrálókat. Hasonló esetre korábban is volt már példa. 2006-ban szintén egymásra akarták szervezni a Fidesz és az MSZP nagygyűlését, végül a szocialisták kitértek a konfrontáció elől és az Andrássy úton ünnepelték magukat. 2003 februárjában azonban már kiélezettebb volt a helyzet: egy időben tartott demonstrációt a Kossuth téren a neonácinak tartott Vér és Becsület Kulturális Egyesület és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége. A BRFK legalább két tucat autóval és több mint száz rendőrrel biztosította a helyszínt. Az ellentüntetők körülbelül ötször annyian voltak, mint a Vér és Becsület szimpatizánsai. A feszült légkörű, füttykoncerttel és szidalmazásokkal kísért demonstráción nem történt rendbontás.

Nyolc évvel ezelőtt ezer alatt volt a demonstrálók összlétszáma, idén október 23-án akár ötven ezren is megmozdulhatnak. Veszélyesnek tűnik a játék. A Fidesz jóval később foglalta le a helyszínt, talán itt az ideje, hogy kihátráljanak, és máshol emlékezzenek meg az 1956-os eseményekről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.