Pánik- helyett piknikhangulat

Jó nagyot számháborúztak: nem jött be a szakszervezetek számítása?

Elmaradt a több százezres tiltakozó tömeg, ezért piknikhangulatban tüntettek a szakszervezetek. Több megmozdulást tartottak a hét végén a szakszervezetek.

2011.10.03 07:12ma.hu

A fő rendezvénynek szánt szombat délutáni Kossuth téri tüntetésen azonban az ,,ígért" létszám töredéke vett csak részt - olvasható a Magyar Hírlapban. Verőfényes napsütés köszöntötte szombaton a Kossuth téren gyülekező tiltakozókat. Ennek ellenére alig tízezren jelentek meg a szakszervezetek hívó szavára, noha a szervezők korábban nem tartották kizártnak a százezres létszámú demonstrációt sem.

A mintegy száz érdekvédelmi és társadalmi szervezet támogatta megmozdulás így igencsak piknikjellegűvé vált, sokan a füvön ülve, az árnyékban ejtőzve hallgatták a beszédeket. A tüntetők között több ellenzéki politikus, így Gyurcsány Ferenc is feltűnt. A szervezők először a Schmitt Pál köztársasági elnökhöz már korábban eljuttatott petíciójukat, majd a nemzetközi és európai szakszervezeti szövetség leveleit olvasták fel.

A magyar szervezeteket szolidaritásukról biztosító szövetségek a kormány politikáját bírálva azonban nemcsak a munka törvénykönyve vagy a többoldalú tárgyalások hiánya miatt, hanem némileg érthetetlen módon a médiatörvény ellen is felemelték szavukat.

Székely Tamás, a Magyar Vegy­ipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke a 2002-es választások előtti Kossuth téri fideszes nagygyűlésre utalva azt állította, hogy a ,,bohócügyi miniszter jelentése szerint" több mint kétmillió ember van a téren. Mint mondta, ,,mi vagyunk Magyarország", és úgy vélekedett, példátlan, hogy ennyi szakszervezet és civilszervezet egyvalamiben egyetért.

,,Az elmúlt húsz év kormányai nem látták másnak a közszférát, mint nagy költségvetési tételnek" - fogalmazott Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke, hozzátéve, hogy ez most sincs másként. Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke szerint a kormány ,,egyedül a gazdagok ellen nem folytat háborút". A rendezvény végén Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke szolidaritási mozgalmat hirdetett, amelyhez szakszervezetek, civilek és a magánszemélyek csatlakozását is várják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.