Molotov-koktéllal támadták meg a szórakozóhelyet

Budaházy-ügy - megszólalt a melegtalálkahely alkalmazottja

Poroltóval oltotta el a plafonig felcsapó lángokat 2008 nyarán annak a belvárosi melegtalálkahelynek a dolgozója, akit tanúként hallgattak meg a terrorcselekmények vádjával folyó Budaházy-ügy pénteki tárgyalásán, a Fővárosi Bíróságon.

2011.09.23 18:59MTI

A tanú elmondta, hogy pultosként dolgozott a közismert szórakozóhelyen, amikor hajnali fél egykor, nem sokkal zárás előtt csöngettek, majd amikor az elektronikus ajtónyitóval beengedte volna a vendégeket, egy tárgy repült be és nyomban felcsaptak a pincehelyiségben a több méteres lángok. A férfinak poroltóval sikerült eloltania a tüzet, kisebb égési sérüléseket szenvedett, az okozott kár mintegy százezer forint volt.
   
Ezt az esetet leszámítva a szórakozóhelyet nem érte atrocitás, ám nem sokkal a Molotov-koktélos támadás előtt fenyegetéseket kaptak - mondta a tanú.
   
Ezzel kapcsolatban az elsőrendű vádlott, Budaházy György kifogásolta, hogy a nyomozás során a hatóságok nem jártak utána a fenyegetéseknek, sem annak, hogy ki volt az a máig ismeretlenül maradt három vendég, aki a támadás idején a szórakozóhelyen tartózkodott, ám a pultos elmondása szerint perceken belül távozott, és nem állnak rendelkezésre más, az eset felderítése szempontjából fontos bizonyítékok. Mindebből a vádlott szerint az látszik, hogy koncepciós eljárás folyik ellenük, a hatóságok meg sem próbálták más lehetséges elkövetők szerepét feltárni.
   
Az ügyészség szerint Budaházy 2007 folyamán az Ír Köztársasági Hadsereg mintájára létrehozta a Hunnia mozgalom elnevezésű szervezetet annak érdekében, hogy 2007-2009-ben terrorcselekményekkel, főként Molotov-koktélos támadásokkal állami szerveket kényszerítsen, az akkori szocialista-szabad demokrata kormánytöbbség politikusait és a lakosság velük rokonszenvező csoportjait megfélemlítse, és így befolyásoljon parlamenti döntéseket. A politikai motivációjú támadások célpontjai javarészt az akkori kormánypárti politikusok otthonai, illetve az MSZP és az SZDSZ székházai voltak.
   
Ugyanakkor a vádlottak egyes esetekben inkább személyes ellenszenv okán választottak célpontokat, mint például a Vörös Csepel elnevezésű szórakozóhely, melegek által látogatott helyek, egy jegyiroda esetében, vagy éppen Csintalan Sándor egykori szocialista politikus, a HírTv műsorvezetőjének "megleckéztetése" esetében. A vádpontok között szerepel puszta pénzszerzés céljából elkövetett bűncselekmény is, egy ATM pénzkiadó automata felrobbantása.
   
A vádlottak az eljárás során jobbára tagadták a bűncselekmények elkövetését.
   
A Budaházy György és társai elleni büntetőper a jövő héten bizonyítással folytatódik a Fővárosi Bíróságon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.