Akit Budaházy oktat demokráciából

Kizárja-e a Fidesz Stadler Máriát?

Elvetemült és ostoba emberek minden párt holdudvarában megtalálhatók, ez kivédhetetlen. De ha nyilvánosságra kerül egy olyan hangfelvétel, mint amin a Fidesz-tag Stadler Mária Gyurcsány Ferenc megölésére "buzdít", akkor a pártnak felelőssége azonnal és egyértelműen reagálni. Ha pedig menteni akarják a menthetetlent, az meglehetősen kínos, még egy ilyen buta és túllihegett ügy kapcsán is.

2011.08.23 08:20sabater - ma.hu

„Tisztázni akartam Budaházy szerepét a politikai palettán. Megkérdeztem, hogy mitől tartja magát jobboldali radikálisnak, ha radikális, akkor miért nem Gyurcsányt lövi le és miért a Fideszt támadja. Ő persze jól válaszolt, hiszen tudta, hogy kalózfelvétel készül. Naivan az ő provokációjának áldozata lettem.” – ez volt Stadler Mária közleményben kiadott válasza a nyilvánosságra került felvétellelt követően.

Hogy ez mennyire (nem) állja meg a helyét, mindenki szabadon eldöntheti a videofelvétel megtekintése után. Nem akarjuk senkitől elvonni a véleménynyilvánítás jogát, de maradjunk annyiban, hogy a fenti magyarázat némileg vérszegény.

A Fidesz egy tagja tehát 2008-ban Gyurcsány megölésére buzdította Budaházyt. Súlyos mondat, még akkor is, ha megnézzük például a Gyurcsány Ferenchez közel álló Demokratikus Koalíció platform tagjainak facebook-csoportját, akik nagyjából napi rendszerességgel kívánnak hasonlóan kellemes véget Orbán Viktor miniszterelnöknek. De ugyanígy elképzelhetjük, hányszor hangzottak el hasonló kijelentések néhány Fidesz-irodában zárt ajtók mögött.

A politikai ellenfél halálát kívánni, akár viccből, akár komoly szándékkal, igen súlyos dolog. Ugyanakkor a Fidesz vezetőségét az égvilágon semmiféle felelősség nem terheli azért, amiért ez a nő Fidesz-tag lehetett. Még a meglehetősen központosított módon működő Fidesznél sem várható el, hogy minden egyes aktivistát Orbán Viktor személyesen vizsgáztasson, külön felhívva a figyelmet a politikai ellenfelekkel való tapintatos bánásmódra. A legtöbb nyugat-európai pártnál a taggá válás egyetlen e-maillel elintézhető: így még a fejlett Nyugaton sem nagy divat megnézni, ki válik a politikai közösségünk tagjává.

Így futóbolondok, alkalmatlanok, tisztességtelenek és elvetemültek különösebb akadály nélkül válhatnak egy párt tagjává. Mindez nem jelenti, hogy pozíciót, jogot, felelősséget kapnának: de megszavazhatják a jelöltek jelöltjeit, meg mehetnek plakátolni és szólólapot osztani. A hírekben sokszor tévesen jelent meg az, hogy Stadler Mária belvárosi képviselő lett volna: nem volt az, csupán egy párttag. Szórólap, plakát, nem nagy felelősség. Az viszont annál többet jelent, hogy miként reagál a Fidesz, ha nyilvánosságra kerül egy ehhez hasonló felvétel.

Ritka alkalom, hogy teljes mértékben egyet kell értenünk az MSZP-vel, akik Stadler Mária azonnali kizárását követelték a pártból. A Fidesz vezetésének egyértelművé kell tennie, hogy bármennyire is Gyurcsány Ferenc a „number one” a politikai ellenfelek százas listáján, a halálát kívánni vagy megölésére buzdítani nem az a típusú eszköz, amit be lehetne vetni ellene. Hogy ez nem tartozik a normális, demokratikus politikai versengés keretei közé, hogy ezt a típusú magatartást a Fidesz szeretné házon kívül látni.

Az V. kerületi Fidesz közleménye azonban némileg ellentmond ennek, bár felveti a kizárás lehetőségét. Hogy a szocialista Pásztor Tibor - egyébként szándékosan félreértett - „zsidózós” ügye miként kapcsolódik a témához, azt szakértőink még kutatják. Mint ahogy azt is, hogy miért nem lehet egyenes választ adni egy egyértelmű ügyre. Stadler Mária kizárása az lenne, de valószínű, hogy az álszent bocsánatkéréssel a Fidesz belvárosi csoportja a témát lezártnak tekinti. Holott érdemes lenne húzni egy határt, hogy eddig, és ne tovább.

Mert az mégiscsak furcsán, hadd ne mondjuk: rendkívül kínosan veszi ki magát, ha valakit a legnagyobb magyar pát tagjaként egy politikai bűncselekményekkel vádolt szélsőjobboldali aktivista oktat ki demokráciából és az emberi jogok tiszteletéből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.