Bármikor börtönben találhatjuk magunkat

Szabadságot Budaházynak?

Van annak egy diszkrét bája, amikor még a magát mérsékeltnek tartó jobboldali sajtónak is kizárólag Budaházy György ügye kapcsán kezdenek szemet szúrni a magyarországi büntetés-végrehajtás problémái, hogy a rabok negyedének ügyében nincs ítélet, hogy a három évig tartó előzetes lényegében rosszabb, mint maga a büntetés.

2011.08.29 07:26sabater - ma.hu

Hogy e tekintetben nincs jogbiztonság, elég egy rossz bíró és egy hamis tanúvallomás, és máris börtönben találhatjuk magunkat.

„Politikai fogoly” és „ártatlan”, ettől hangos a szélsőjobboldali sajtó Budaházy György, vagy ahogy mostanában emlegetik, „Gyuri” kapcsán. Igazságot tenni természetesen a bíróság és nem a média dolga, de ha a Budaházy ellen emelt vádak – 34 oldalra rúgnak – csupán töredéke igaz, akkor a fenti jelzők aligha állják meg a helyüket. A „Hunnia” elnevezésű csoport alapítóját és vezetőjét többek között Hiller István, Kóka János és Szilvásy György ingatlanjai ellen fegyveres, illetve Molotov-koktélos támadással, futball-labdába rejtett pokolgépes akció kísérletével, a Csintalan Sándor elleni vasrudas támadással és egyéb megfélemlítő akciókkal vádolják.

Budaházy György több mint két éve van előzetes letartóztatásban, ami ismerve az előzetes letartóztatás körülményeit és családi helyzetét – három gyerek, akiket a felesége próbál eltartani – jogos ítélet nélkül valóban embertelen. A magyar jogszabályok hároméves előzetes letartóztatást engedélyeznek, ami azt jelenti, hogy maximálisan ennyi ideig kell valakinek büntetés nélkül rabként élni. Előzetesben lenni ráadásul korántsem kellemes: hiába lehet valaki „bent” is a saját ruhájában, ha összesen napi egy óra séta és heti két zuhanyzás erejéig hagyhatja el a zárt részleget.

Csakhogy ez nem kizárólag Budaházy Györgyre igaz. Budaházy politikai szerepvállalása meglehetősen nyilvánvalóvá tette, hogy ezeknek a bűncselekményeknek egy része legalábbis hozzá köthető. Hogy ez az álláspont kialakuljon róla, azért ő maga tett a legtöbbet, például politikai demonstrációk kapcsán rendszeresen szólította híveit „fegyverbe”. Éppen ezért meglehetősen visszás, amikor Morvai Krisztina és barátai ismeretterjesztő Youtube-videókampányt indítanak Budaházy kiszabadításáért, de egyáltalán az is, hogy politikai fogolyként aposztrofálják.

Ha Morvai Krisztina komolyan gondolná a jogvédelmet, ahogy egykoron, még szélsőjobboldali képviselővé válása előtt komolyan gondolta, akkor nem Budaházynak matricázna, hanem felkeresné a valóban ok nélkül fogva tartottakat. Az olyanokat, mint a 2000-ben őrizetbe vett, egyébként roma származású Gán fivéreket, akiket gyilkosság vádjával zártak előzetesbe, hogy 14 hónapon át tartsák őket fogva ártatlanul, majd az ezért kiutalt 1,2 millió forintos kártérítés összegét arra hivatkozva töröljék, miszerint „primitívek”, így a fogva tartás nem okozhatott nekik komoly lelki traumát. Ez utóbbi jelzőt szerencsére utólag törölték, és a pénzt is megkapták, bár kérdés, hogy egy börtönben töltött évet mennyiben kompenzál egy ilyen összeg.

De felkereshetné Morvai Krisztina Szabó Adorján, Pusoma János és Németh Renátó sorstársait, bár őket cigány származásuk miatt nyilván kevésbé illet meg az ártatlanság védelme a szélsőjobbos média szerint. Őket is egy évig tartották fogva gyilkosság vádjával egy haragosuk hamis tanúvallomása alapján, végül ők is kártérítést kaptak, aminek jelentős része el is megy a perköltség megtérítésére. Hiába térnek haza másfél-kétmillió forinttal gazdagabban, az életükből egy év nem pusztán elveszett, hanem előzetes letartóztatásban telt el, katasztrofális körülmények között.

Ugyanez persze igaz Hunvald Györgyre, Budaházy Györgyre és az összes, Magyarországon évek óta előzetes letartóztatásban szenvedő, rabként élő, de jogilag egyelőre ártatlan személyre. Évről évre többen vannak, mára a fogvatartottak negyede ítélet nélkül él rács mögött. Egyesek ártatlanul, ekkor kártérítést kapnak, mások bűncselekményt elkövetve, de egyelőre ítélet nélkül: őket a bizonytalanság és a fogvatartás körülményei emészthetik.

Éppen ezért nyugodt szívvel állítható, hogy maga a rendszer rossz: a lassú ítéletek, a legfeljebb hároméves előzetes letartóztatási szakasz, az elhúzódó perek ezrek – ártatlanok és bűnösök – életeit keserítik meg indokolatlanul. A magyar igazságszolgáltatásban egyre csökken a bizalom, mert még ha tökéletes alapossággal járnak is el, az évek alatt születő ítéletek éppen a gyors megnyugvás – vagy belenyugvás - lehetőségét vágják el mind az áldozatoktól, mind pedig az ítéletre váróktól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.