Ma tartják a II. nemzeti tanévnyitót

"Újratöltött" kisiskolában nyitja a tanévet a nemzet

Ma tartják a II. nemzeti tanévnyitót a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton. A településen újraindul a hét évvel ezelőtt bezárt kisiskola.

2011.08.28 08:07MTI

A tanévnyitón ünnepi beszédet mond Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár, Lászlófy Pál, a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség tiszteletbeli elnöke és Tóth József Péter, Lipót község polgármestere.

A független polgármester korábban elmondta, hogy a kisiskolák újraindítására kiírt pályázaton 30 millió forintot nyert el a hétszáz lakosú település, és további 9 millióval járult hozzá a beruházáshoz. A projektre szánt összeg kisebb részéből új berendezéseket és iskolai eszközöket vásároltak, nagyobb hányadából pedig felújítják az oktatási intézmény tetőterét, ahol két új tanteremet alakítanak majd ki.

A községben, új kezdeményezésként, szeptembertől magyar-angol két tannyelvű oktatás indul az elsősöknek. A tizenöt kisdiák négy pedagógus irányításával kezdi meg tanulmányait.

A lipóti iskola az új tanévtől a darnózseli általános iskola tagintézményeként működik. Szeptember 1-jén a nappali rendszerű oktatási intézményekben és az óvodákban 1. 648.900-an kezdik meg a tanévet. Az általános iskolákban 749 ezer - közülük 98.700 elsős -, szakiskolában 125.400, speciális szakiskolában 9600, gimnáziumokban 191.900, míg szakközépiskolában 232.800 diák kezdi meg a tanévet. Óvodákba 340.200 kisgyermek jár majd. (Tavaly az államtitkárság háttéranyaga szerint 1.673.032-en kezdték meg a tanévet.)

Az általános iskolákban 183, a közép- és szakiskolákban 182 tanítási nap lesz. Az utolsó tanítási nap 2012. június 15., péntek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.