Tállai Andrást vissza az iskolapadba?

LMP: az iskolák államosítása nem megoldás

Az LMP szerint a Tállai András államtitkár által csütörtökön bejelentett reform az önkormányzatiság végét jelenti, az általános iskolák problémáit pedig nem oldja meg az állami fenntartásba vétel.

2011.08.19 13:26MTI

"Számos feltételnek kellene megvalósulnia ahhoz, hogy ez megoldást jelenthessen a közoktatás válságára, ám ezek közül egy sem teljesül. Úgy tűnik, a Fidesz számára az államosítás öncél" - írta Osztolykán Ágnes országgyűlési képviselő és Falusi Norbert, a párt választmányának önkormányzati ügyvivője közleményben.

Véleményük szerint a javaslat a Fideszen belüli alkufolyamat, nem pedig valódi szakmai, társadalmi viták eredménye; nem tudni, hogy az oktatási ágazat szereplőivel egyeztettek-e. A párt ellenzi az oktatási rendszer egységének indokolatlan megbontását, az óvodák leválasztását az oktatási rendszerről, mert úgy látják, a minőségi oktatás záloga az elejétől a végéig kompetencia-alapú, a lemaradókat már három éves kortól, sőt azelőtt is fejlesztő pedagógia, és a mentorálás. A megújítás az LMP szerint nem járhat további pénzkivonással, megszorításokkal, a rászoruló iskolák és a hátrányos helyzetűekkel foglalkozó pedagógusok fokozottabb támogatására van szükség. A pedagóguspálya presztízsét az életpályamodell bevezetésével, a pályakezdők fizetésének azonnali növelésével kell emelni.

Mint írták, nem derül ki, hogy a kormány mire alapozza koncepcióját, és mit akar azzal elérni. "Mintha a központosító, mindent maga alá gyűrő hatalom köreit zavarná az autonómia összes formája" - olvasható a közleményben.

Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára csütörtökön az új önkormányzati törvény alapelveit ismertetve közölte, hogy az óvodai ellátás önkormányzati feladat lesz, az alapfokú oktatást pedig az állam fogja megszervezni, ellátni a jövőben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.