Kaszárnyakapitalizmust épít Orbán?

Az LMP szerint csak a kiszolgáltatottság nő, a munkahelyek száma nem

Schiffer András, miután a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) vezetőivel egyeztettek azt mondta: az LMP szerint a kiszolgáltatottság növelésével nem lehet munkahelyeket teremteni.

2011.08.08 14:00MTI

Az LMP frakcióvezetője hozzátette, habár a kormányoldal tagjai "egyre-másra hátrálnak ki" a tervezet mögül, ők mégis lényegesnek tartják azt, mert meglátásuk szerint az írás szorosan kapcsolódik a Széll Kálmán Tervből és a miniszterelnök megnyilvánulásaiból kirajzolódó elképzelésekhez.

Orbán Viktor a "kaszárnyakapitalizmus kiépítésére törekszik" - fejtette ki, hozzátéve: a miniszterelnök úgy gondolja, hogy a felemelkedésnek az a záloga, ha a "versenyképesség oltárán feláldozza a munkavállalói jogokat".
   
Szerinte egy olyan országban, ahol nincs erős szakszervezeti mozgalom vagy ahol csorbítják az érdekképviseletek jogait, ott "le lehet írni szép dolgokat, de ezekből nagyon keveset lehet aprópénzre váltani".
   
A frakcióvezető kijelentette, hogy a tervezettel a kormány a munka világában ma is létező jogellenességet kívánja jogerőre emelni, legalizálnák azokat a munkavállalói intézkedéseket, amelyek korábban törvénytelenek voltak.
   
Leszögezte, az LMP nem hisz abban, hogy a munkahelyteremtés elképzelhető a kiszolgáltatottság növelésének  árán. Hozzátette, hogy a munka törvénykönyvét jelenleg is "kicselezik" különböző munkáltatók, ezért a munkajogi rendszer nem gátja a munkahelyteremtésnek. Véleménye szerint azt elsősorban az egykulcsos adórendszer és a "futóhomokra épülő vudu gazdaságpolitika" akadályozza.
   
A frakcióvezető a jelenlegi devizahitel-krízis kapcsán emlékeztetett arra, hogy korábban a bankok előszeretettel nyújtottak hitelt az állami alkalmazottaknak. Megjegyezte, hogy a forinthitelek mögött egy állami kezességvállalás is található. Mint mondta, ez azért is lényeges, mert a magyar gazdaságot is fenyegető krízis "alapvetően húzhatja keresztül Orbán Viktor és Matolcsy György számításait" amellett, hogy százezrek egzisztenciája rendülhet meg.
   
Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke elmondta, egyetértettek abban, hogy a munkavállalói jogok korlátozása és a kollektív jogok "semmibevétele" milyen veszélyeket hordoz magában.

Szavai szerint abban is egyetértés volt közöttük, hogy azok a nemzetközi szervezetek, amelyeknek Magyarország is tagja, elvárás szintjén megfogalmazzák a tagállamok felé, hogy a sokkal nagyobb anyagi erővel és apparátussal rendelkező munkáltatóval szemben a munkajogi törvényeknek a munkavállalókat kell védeniük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.