Kilencvennyolc éves volt

Meghalt Habsburg Ottó

Kilencvennyolc éves korában meghalt Habsburg Ottó, az utolsó magyar király és osztrák császár legidősebb fia.

2011.07.04 13:46MTI

Pannonhalmán helyezik örök nyugalomra

A Pannonhalmi Apátságban helyezik örök nyugalomra a 98 éves korában elhunyt Habsburg Ottót - közölte Habsburg Györgynek, az elhunyt fiának titkársága.
   
A közlemény szerint Habsburg Ottó lelki üdvéért a szentmisét a budapesti Szent István-bazilikában celebrálják július 17-én.
   
A temetést a Pannonhalmi Apátságban szűk családi körben tartják - áll a közleményben.
   
Mint írták: Habsburg Ottó hétfőn hajnali 3 óra 25 perckor pöckingi otthonában, családja körében tért örök nyugalomra.

Méltatta Habsburg Ottó tevékenységét a Páneurópai Unió német szervezete

Az európai egyesülés utolsó nagy építőmestereként méltatta a hétfőn reggel elhunyt Habsburg Ottót a Páneurópai Unió németországi szervezete.
   
Nyilatkozatában Bernd Posselt, a szervezet elnöke, a bajor Keresztényszociális Unió európai parlamenti képviselője kiemelte: Habsburg Ottó - aki az elsők között csatlakozott a páneurópai mozgalomhoz - egyformán harcolt a nemzetiszocializmus és a kommunizmus ellen.
   
Posselt emlékeztetett arra, hogy az utolsó magyar király és osztrák császár legidősebb fia Európa politikai egyesüléséért küzdött, mégpedig azzal a céllal, hogy egy nemzetek feletti szövetség jöjjön létre.
   
Habsburg Ottó 1936-tól volt tagja a Páneurópai Uniónak, 1957-től annak alelnöke, 1973-tól 1999-ig elnöke, haláláig pedig tiszteletbeli elnöke volt. 1978-ban német állampolgárságot kapott. 1979 és 1999 között a CSU frakció mandátumával tagja volt az Európai Parlamentnek. Bernd Posselt csaknem két évtizeden keresztül Habsburg Ottó egyik legközelebbi munkatársaként tevékenykedett.
   
A nyilatkozatban a Páneurópai Unió német szervezetének elnöke kiemelte azt is, hogy Habsburg Ottónak nagy érdemei vannak a vasfüggöny lebontásában.
   
Posselt olyan  politikusként, illetve hiteles személyiségként méltatta Habsburg Ottót, aki példaként állítható a mai politikusok elé. A többi között példamutatóként értékelte az egykori trónörökös mély keresztény elkötelezettségét, valamint az európai egyesülés érdekben tett erőfeszítéseit.
   
Német források szerint Habsburg Ottó hétfőn reggel - 98 éves korában -  hunyt el a bajorországi Pöckingben lévő otthonában. Szóvivője szerint halálos ágya mellett mind a hét gyermeke ott volt. Habsburg Ottó felesége, Regina tavaly februárban halt meg.

Az LMP részvétnyilvánítása

A Lehet Más a Politika részvétét fejezte ki a hétfőn elhunyt Habsburg Ottó családjának és barátainak.

A párt megrendülten értesült Habsburg Ottó haláláról - írták közleményükben.
   
Úgy fogalmaztak: Habsburg Ottó személyében olyan politikus távozott, aki sokat tett a vasfüggöny lebontásáért, az európai gondolatért, a kontinens demokratikus közösségének bővítéséért.

Az Európai Parlamentben végzett munkájával hosszú időn keresztül segítette a kelet-európai országok - köztük Magyarország - uniós tagságának elérését, integrációját - tették hozzá.
   

Történész: a XX. század egyik jelentős tanúja távozott

Habsburg Ottó a XX. század egyik jelentős tanúja volt, aki következetesen kiállt Magyarország európai integrációja mellett - foglalta össze a hétfőn elhunyt utolsó magyar trónörökös életútját Ablonczy Balázs történész.

"Mindenképpen a XX. század egyik jelentős tanúja, attól függetlenül, hogy ki mit gondol a politikáról, politikai nézeteiről és a Habsburgokról" - mondta Ablonczy Balázs, hozzátéve, hogy Habsburg Ottó szemben állt mindenféle totalitárius ideológiával, a nemzetiszocializmussal és a kommunizmussal.
   
A hetvenes és a nyolcvanas években a Páneurópai Unió elnökeként példaszerűen dolgozott Európa újraegyesítésén. A fővédnökségével megtartott Páneurópai Piknik pedig "előszele" volt a berlini fal lebontásának. Később sem szólt bele közvetlenül a magyarországi politikába, miközben kiállt Magyarország uniós csatlakozása mellett - fűzte hozzá.
   
A történész Habsburg Ottó fiatalkoráról szólva megemlítette, hogy trónörökösnek nevelték, miközben az I. világháború után a Habsburgok egykori országai "nem igazán akartak tudomást venni róla".
   
Édesapja, IV. Károly, az utolsó magyar király 1922-ben bekövetkezett halála után a magyar legitimisták "Ottó királyként" beszéltek róla. A húszas, harmincas években magyar bencés szerzetes nevelője is volt, akitől magyarul is tanult.
   
Ablonczy Balázs elmondta, hogy a Habsburg Ottó által jól ismert Franklin Delano Roosevelt amerikai elnök a II. világháború utáni Európáról gondolkodva foglalkozott annak lehetőségével, hogy Habsburg Ottó "jogara alatt" Duna-menti föderációt hozzanak létre Bajorország, Ausztria és Magyarország részvételével.
   
"Lelkében lehet, hogy foglalkoztatta a trón, nem tudhatjuk, de a nyilvánosság előtt decensen, úriemberként képviselte, hogy lemondott róla" - mondta a történész, aki szerint nehéz bárkihez is "társítani vagy hasonlítani" Habsburg Ottót a magyar történelem alakjai közül. "Kiemelkedő műveltségű értelmiségiként a "nemes" konzervativizmus képviselője volt" - fogalmazott a történész.

Részvétet nyilvánított az államfő

Részvétét fejezte ki Habsburg Ottó családjának hétfőn a köztársasági elnök.

A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint Habsburg György hétfőn telefonon tájékoztatta Schmitt Pál köztársasági elnököt édesapja haláláról.
   
Ezt követően a köztársasági elnök személyesen  fejezte ki részvétét Habsburg Ottó családjának, György fián keresztül - áll a közleményben. 
   
Habsburg Ottó kilencvennyolc éves korában hétfőn hunyt el. IV. Károly fiát németországi otthonában, a Starnbergi-tó partján fekvő Pöckingben érte a halál.
   
A politikus a bajor Keresztényszociális Unió képviselőjeként 1979-től húsz éven át volt tagja az Európai Parlamentnek. A Páneurópai Uniónak 31 éven át volt az elnöke, és haláláig a szervezet tiszteletbeli elnöki posztját töltötte be.

A szívurnát Pannonhalmán, a földi maradványokat Bécsben helyezik örök nyugalomra

A hétfőn elhunyt Habsburg Ottó földi maradványait július 16-án, a bécsi Kapucinusok Templomában, a szívurnát, szűk családi körben, Pannonhalmán helyezik örök nyugalomra - közölte a Habsburg titkárság.

A közlemény szerint a szívurna egy hagyomány a Habsburg családban, több családtagnak is helyeztek már el ilyet. "Habsburg Ottó kérése volt, hogy szívurnája Pannonhalmán legyen, mert Pannonhalma igen közel állt a szívéhez, miután bencés diákként tanult és érettségizett magyar nyelven".
   
A titkárság azt nem közölte, hogy a szívurnát mikor helyezik el. A főherceg lelki üdvéért július 17-én a budapesti Szent István-bazilikában tartanak szentmisét.
   
A 98 éves korában elhunyt Habsburg Ottó szívét a Pannonhalmi Bencés Főapátság bazilikájának altemplomában helyezik örök nyugalomra - mondta Hortobágyi Cirill perjel hétfőn az MTI érdeklődésére.
   
Habsburg Ottó maga döntött így; Habsburg Mihály főherceget két évvel ezelőtt bízta meg az urnahely elkészíttetésével - ismertette a perjel. Az urnahelyet az altemplom padozatának középpontjában alakították ki,   azt márványlappal zárják majd le.
   
Habsburg Ottó és a bencések kapcsolatáról a perjel elmondta: diákkorában pannonhalmi bencés szerzetes tanárok oktatták Habsburg Ottót a magyar nyelv és a magyar történelem ismeretére, készítették fel az érettségire. Blazovich Jákó, Bánhegyi Jób és Vlasits Róbert voltak a tanárai - tette hozzá Hortobágyi Cirill.
   
Irántuk érzett háláját rótta le Habsburg Ottó azzal, hogy 1990-ben, nem sokkal a rendszerváltás után, inkognitóban ellátogatott a Pannonhalmi Főapátságba és a kriptában virágot helyezett el volt tanárai sírjára. A bencésekhez fűződő bensőséges kapcsolatát jelezte többszöri pannonhalmi látogatása, továbbá az is, hogy tiszteletbeli elnökségi tagja volt a Bencés Diákszövetségnek - mondta Hortobágyi Cirill.

A magyar kormány megrendüléssel értesült a politikus haláláról

A magyar kormány megrendüléssel értesült Habsburg Ottó haláláról - közölte a kormányzati kommunikációs államtitkárság.

A magyar ügyért, a magyar emberekért való elkötelezett kiállása méltán tette hazánkban egyöntetűen elismert és népszerű személyiséggé - idézték fel alakját, hozzátéve: a Habsburg-dinasztia leszármazottjára, majd annak fejére, a világszerte elismert politikusra és íróra, mint az európai és egyetemes értékek szószólójára és megtestesítőjére, a kontinensünk egyesítéséért indított mozgalom meghatározó személyiségére, egyben hazánk elkötelezett és aktív támogatójára emlékezünk.
   
A közleményben kitértek arra is, hogy a Páneurópai Mozgalom tagjaként, majd évtizedeken át annak vezetőjeként, valamint a bajor Keresztény-szociális Unió (CSU) Európa-parlamenti képviselőjeként húsz éven át végzett munkájával kiemelkedő szerepet vállalt az integrációs folyamat előmozdításában, egyben a kontinens megosztottságának felszámolásában.

Mindig határozottan lépett fel az emberi jogok érvényesítése, az elnyomottak védelme érdekében – legyen szó a náci rezsim üldözötteiről, vagy a kommunista diktatúrákban élő tömegekről - írták.
   
A közleményben hangsúlyozzák:  Habsburg Ottó fővédnökségével és szervezésével 1989 augusztusában létrejött Páneurópai Piknik nem csak 700 keletnémet menekült számára nyitott utat a szabadság felé, de a kelet-európai rendszerváltozásnak, a vasfüggöny leomlásának is meghatározó, szimbolikus eseményévé vált. A CSU politikusaként a magyar-német kapcsolatok fejlesztéséhez, egyben hazánk uniós csatlakozásához is jelentékenyen járult hozzá.
   
"Emlékét megőrizzük" - zárul a közlemény.
   
Habsburg Ottó kilencvennyolc éves korában hétfőn hunyt el; IV. Károly fiát németországi otthonában, a Starnbergi-tó partján fekvő Pöckingben érte a halál.

prev[2/2]
  1. 1. oldal
  2. Pannonhalmán helyezik örök nyugalomra

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.