Hazaküldték

Jól kitoltak egy hepatitiszes ovissal az ombudsman szerint

Az általános ombudsman szerint egy hepatitis B vírusfertőzésben szenvedő gyermek több alkotmányos joga is sérült akkor, amikor orvosi igazolás ellenére hazaküldték az óvodából. Az ügyben Szabó Máté a nemzeti erőforrás miniszter intézkedését kérte.

2011.06.30 17:01MTI

A hepatitis B vírusfertőzésben szenvedő gyermek orvosi igazolást kapott arról, hogy közösségbe mehet, ennek ellenére az intézményvezető hazaküldte az óvodából, mondván, hogy a gyermek esetleg megfertőzhet másokat, amiért az óvoda nem vállalhatja a felelősséget - olvasható a közleményben.

Mint írták, a vezető szerint hepatológusnak - a májbetegségek szakértőjének - vagy a népegészségügyi szolgálatnak kellene igazolnia, hogy a gyermek már nem fertőz.

A közlés szerint a szülők hiába kértek segítséget a fenntartó polgármesteri hivataltól és az Oktatási Hivataltól.

A polgármester lehetetlennek tartotta egy gyermek érdekét szembeállítani a többi 43 gyermekével, és az intézmény fenntartásának ellehetetlenülését hangsúlyozta. Az Oktatási Hivatal hatáskörének hiányáról tájékoztatta a szülőket.

A májgyulladás vagy hepatitisz (hepatitis) a máj heveny vagy idült gyulladásos megbetegedése, melyet elsősorban különböző vírusfertőzések, de más károsító hatások is okozhatnak. Vezető klinikai tüneteikben sok a hasonlóság, jellemző a sárgaság, de kórokozóik és az okozott betegségek különböznek egymástól.

A jelenleg ismert hepatitis vírusokat A-tól G-ig jelzik és X-szel jelölik a még nem azonosított vírusokat.

A vírushepatitiszek a kórokozótól függően két fő formában terjednek: a hepatitis A és E a tápcsatornán keresztül (például fertőzött élelmiszer), a hepatitis B, C, D és a többi vírus vérrel és testnedvekkel (ondó, hüvelyváladék, nyál).

(wikipedia)

Szabó Máté felidézte a fertőző betegségekre vonatkozó hatályos szabályozást és az országos tiszti főorvos véleményét, amely szerint számos - egyébként fertőző - betegség esetében semmilyen közegészségügyi, járványügyi szempont nem indokolja a kórokozó-hordozó személy elkülönítését.

Arra a jogszabályi előírásra is emlékeztetett, hogy a fertőző beteg elkülönítéséről a betegséget észlelő orvos intézkedik, és ez a fertőzőképesség idejére szól. "Több alkotmányos jogot, például az emberi méltósághoz, a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez, a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogát, a hátrányos megkülönböztetés tilalmát sérti, ha az elkülönítésről, egy kifejezetten orvostudományi szakkérdésről felhatalmazás nélküli személy - mint a szóban forgó intézmény vezetője - intézkedik" - áll a közleményben.

A biztos nem tartja elfogadhatónak a fenntartó, a polgármesteri hivatal véleményét, mivel a szülők panaszát érdemben nem vizsgálták, a válasszal nem orvosolták az intézmény vezetői által okozott jogsérelmet, sőt tovább súlyosbították azzal, hogy egyetértettek az intézmény vezetőinek alapjogokat sértő eljárásával.

Az Oktatási Hivatal nem teljesítette a hatáskörében szereplő egyik fontos feladatát, az egyenlő bánásmód követelményeit előíró rendelkezések megtartatását - fejtette ki az ombudsman abból kiindulva, hogy minden gyermeknek joga, hogy a közoktatásban ugyanolyan színvonalú ellátást kapjon, mint a vele összehasonlítható helyzetben lévő más gyerekek.

Hátrányos megkülönböztetésnek minősül, ha egy személy valós vagy vélt (például egészségi) állapota miatt részesül kedvezőtlenebb bánásmódban.

Az ombudsman mindezek miatt a nemzeti erőforrás miniszter intézkedését kérte, valamint kezdeményezte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal vezetőjénél, hogy soron kívül vizsgálja ki az önkormányzati óvodában történteket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.