A szocialisták írásban szerződnének az SZDSZ-szel

Csak a kormányfőcsere segíthet?

Az MSZP írásban kíván szerződni az SZDSZ-el arról, hogy a liberálisok milyen kormányzati programokat támogatnak a parlamentben - mondta Burány Sándor csütörtök este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

2008.04.04 06:43MTI

A hírműsor MTI-hez eljuttatott összefoglalója szerint a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) államtitkára elmondta: a szocialisták fontosnak tartják, hogy írásban, akár pontokban szedve is, de szerződjenek arról, hogy az SZDSZ milyen kormányzati programokat támogat az Országgyűlésben. 

Az ország stabilitása, a pénzügyi körök megnyugtatása érdekében ez lenne a legtisztább helyzet - tette hozzá Burány Sándor. A politikus közölte: vasárnapra készül el az a szocialista program, melyben az ország számára vázolják, hogy az elkövetkező időben mit kívánnak tenni. A programot a parlamentben ismertetik majd - jelentette ki.

Tölgyessy: csak a kormányfőcsere segíthet

Csak a kormányfőcsere oldhatja meg a koalíciós válságot, az MSZP és az SZDSZ azonban már most is sokat vesztett, az országban pedig válság van - jelentette ki Tölgyessy Péter politológus, a liberális párt alapító tagja a Deák Ferenc Közéleti Klub rendezvényén csütörtökön Budapesten. "Lehetetlen megmondani, hogy mi fog történni, nagyon sok forgatókönyvet el lehet mondani, de szinte csak rossz forgatókönyv van. Egyetlen egy erős van: egy új miniszterelnök" - jelentette ki Tölgyessy Péter az MTI kérdésére válaszolva. 

Minél hamarabb cselekvőképes kormány kellene, jobb lenne még idén túlesni valamiféle új választáson - hangsúlyozta a szakértő, aki korábban az SZDSZ elnöke, majd a Fidesz országgyűlési képviselője is volt. Tölgyessy Péter kiemelte: a kormány elvesztette többségét, véglegesen és világosan, amire a rendszerváltás óta nem volt még példa. "A koalíció először ráhozta a válságot a családokra, aztán a gazdaságra, végül a politikára" - hangsúlyozta. Az országnak olyan kormányra van szüksége, aminek egyértelmű a legitimációja - tette hozzá. 

Tölgyessy Péter szerint nem működhet tartósan egy kisebbségi kormány jelenleg Magyarországon. "Egy nagyon kivérzett kormánytöbbség van, egy nagyon erős ellenzékkel, ami nem kedvez a kisebbségi kormányzásnak" - emelte ki. A kisebbségi kormányzás olyan országban működhet jól, ahol elégedettség és béke van, az állampolgárok nem érzik a kormányzást. Olyan országban, ahol kétpólusú a berendezkedés, és nagy az elégedetlenség, ott nem működik az ilyen modell - tette hozzá. 

Tölgyessy Péter szerint a miniszterelnöknek most azt kellene mondania az SZDSZ-nek, hogy két-három hétig még tárgyaljanak, ha pedig ez eredménytelen, akkor be kellene adnia a lemondását. Ez volt a helyzet legutóbb Olaszországban - mutatott rá. Az SZDSZ most elég elkötelezettnek tűnik, csak akkor változtathatna a véleményén, ha más lenne a miniszterelnök - jegyezte meg, utalva arra is, hogy az azonban már biztos, hogy az SZDSZ nem fog együttműködni a jobboldali ellenzékkel. 

Tölgyessy Péter szerint az MDF ebben a helyzetben nem mentheti meg Gyurcsány Ferencet. Ha ezt megtenné, akkor teljesen ellehetetlenülne a már amúgy is meggyengült párt - mondta a szakember. Ugyanakkor a Fidesznek is nagyon nehéz lesz megmozdulni ebben a helyzetben, mert fel kell készíteni az országot az áldozatok meghozatalára. Az pedig "életveszélyes" dolog volna, ha kétharmados többséget szerezne egy párt a választásokon - mondta.

Kuncze: működőképes lehet a kisebbségi kormányzás

Kuncze Gábor szerint működőképes lehet a kisebbségi kormányzás, a liberális párt képviselői támogatni fogják azokat a előterjesztéseket, amelyek javítanak az ország helyzetén; az SZDSZ korábbi elnöke erről csütörtökön beszélt Szegeden. A liberális országgyűlési képviselő a szegedi Közéleti Kávéház beszélgetésén arra hívta fel a figyelmet, hogy a szocialista pártban már korábban foglalkoztak a kisebbségi kormányzás gondolatával, "ez egy előre bekészített csomag volt." 

"A miniszterelnök úr szombati beszédét megelőzően két héttel hallottam fontos szocialista politikustól, hogy tulajdonképpen a legjobb az lenne, ha ők kisebbségben kormányoznának az SZDSZ külső támogatásával" - mondta. Hozzátette: rá néhány napra más vezető MSZP-s politikustól is hallotta ugyanezt. Kuncze Gábor úgy fogalmazott, szerinte "az MSZP-n belül ez a gondolat érett, pörgött", de a szocialisták nem gondolták végig, mert maguknak sem hitték el, hogy bekövetkezhet. 

Az SZDSZ a miniszterelnök Horváth Ágnes menesztését bejelentő szavaira higgadtan reagált, mert felkínálta a további tárgyalások lehetőségét, a hétfő reggeli végleges döntés azonban kényszerhelyzetbe hozta a liberális pártot - tudatta a politikus. 

A korábbi MSZP-SZDSZ koalíciók életében is voltak konfliktusok, kemény viták, de végül mindig született valamiféle kompromisszum. A jelen helyzetben azonban még a kemény vita kirobbanása előtt megtörtént az a lépés, amire csak akkor lett volna szükség, ha nem sikerül megegyezésre jutni - mondta a volt pártelnök. A szocialisták nagyon hősiesen támogatták a konvergencia program végrehajtását, de a népszavazást követően "elfogyott minden akarat, bátorság, és most mindenben meg akarnak állni" - fogalmazott Kuncze Gábor. 

Az SZDSZ nyugodt, higgadt, elvi politizálással vissza tud szerezni annyit támogatói közül, amennyi a következő választás után is biztosíthatja helyét a magyar politikai életben - mondta a politikus, aki a ma úgy tervezi, 2010-ben nem indul el az országgyűlési képviselői posztért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.