Az SZDSZ küzd a monopóliumok ellen

Az SZDSZ nem fogja megszavazni a pénztártörvényt

Az SZDSZ nem szavazza meg a parlamentben a pénztártörvény átalakítására vonatkozó szocialista javaslatot - áll a párt az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében.

2008.04.03 15:05MTI

Magyarázatként leszögezték, hogy az egészségbiztosítási rendszer átalakításával az SZDSZ-nek az volt a célja, hogy a magánbefektetők megjelenése, a választás lehetőségének megteremtése és a kibontakozó verseny jobb minőségű ellátást eredményezzen. A szocialista javaslat kizárja a magánbefektetőket, megszünteti a választás lehetőségét, ezáltal a verseny feltételét is. 

Az SZDSZ küzd a monopóliumok ellen, a szocialista javaslat viszont a jelenlegi egy helyett hét erős állami monopóliumot hozna létre. Az SZDSZ arra is törekedett, hogy az egészségbiztosítási rendszert eltávolítsa a politikától. A szocialisták regionális állami rendszere nem szünteti meg a politikai függést, ezért illúzió azt várni, hogy a regionális pénztárak kizárólag a betegek érdekeire és a költségvetési ésszerűségre alapozva hozzák majd meg döntéseiket - írták. 

Mint kifejtették, az SZDSZ örül annak, hogy több éves vita során sikerült elfogadtatni a szocialistákkal a fejkvóta alapú finanszírozást, ugyanakkor elhibázottnak tartaná azt a megoldást, ha a szocialisták a fejkvótákat úgy állapítanák meg, hogy egyes területeken súlyos pénzhiány keletkezik, míg máshol a pénztárak nem tudják értelmesen elkölteni a többletpénzt. 

A pénztártörvény átalakítására vonatkozó egyeztetést szerdán kezdte meg az MSZP raportőri csoportja, amelynek ülésén a kormányfő is részt vett. A megbeszélés után tartott tájékoztatás szerint a szocialisták visszatértek eredeti elképzelésükhöz, miszerint regionális pénztárak lesznek, százszázalékos állami tulajdonban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.