Nem indokolt egy kisebbségi kormányzás felvetése

A fővárosi MSZP és SZDSZ között is vannak viták, de a koalíció stabil

Az ország kormányzásának helyzetétől függetlenül stabil marad a fővárosi MSZP és SZDSZ koalíciója, amelyben rendezhetők a kialakuló feszültségek - nyilatkozta Steiner Pál (MSZP) és John Emese (SZDSZ) frakcióvezető csütörtökön az MTI-nek.

2008.04.03 15:59MTI

Steiner Pál elmondta, hogy a két párt koalíciós megállapodása érvényben van, azt több-kevesebb sikerrel megpróbálják végrehajtani. Nincs komoly oka tehát annak, hogy a koalíciós megállapodást újrafogalmazzák - szögezte le. Hozzátette, hogy vannak azonban olyan ügyek, amelyekben az országosan kialakult koalíciós feszültségtől függetlenül is koalíciós egyeztetésekre van szükség. Példaként említette, hogy a közgyűlési szavazások során sok esetben az SZDSZ-esek koalíciós egyeztetés nélkül támogatnak ellenzéki javaslatokat. 

Ez történt az MSZP által szorgalmazott új egészségügyi modellről zajlott szavazásnál is. Az SZDSZ ezt nyíltan nem akarja elutasítani, miután a költségvetés tárgyalásakor már döntöttek ez ügyben. Azóta pedig "időhúzásra rendezkednek be" ebben az ügyben - tette hozzá. A szocialisták a nagyobb EU-pályázatok előkészítésénél és a főpolgármesteri hivatal átszervezésénél is ugyancsak hatékonyabb előkészítést szorgalmaznak. 

A frakcióvezető hangsúlyozta, hogy ezek az ügyek alapvetően nem rengetik meg a koalíciós együttműködést, de mindenképpen rendezésre szorulnak. Ugyanez a véleményük a főpolgármesternek egy múlt heti internetes nyilatkozatáról is, amelyben negatívan szólt Hagyó Miklós és Horváth Csaba főpolgármester-helyettesek munkájáról. Steiner Pál szerint nem szerencsés, ha a koalíciós partnerrel való előzetes egyeztetés nélkül értékeli szocialista helyettesei munkáját a főpolgármester. 

A politikus rámutatott, hogy Horváth Csaba az egészségügy átalakításáról szóló javaslatával a frakció álláspontját képviselte. Az ilyen, a város működésével összefüggő és nem az országos kormányzással kapcsolatos ügyekben koalíciós egyeztetést kezdeményeznek - jegyezte meg. Hozzátette, hogy a főpolgármester által csütörtökre összehívott koalíciós egyeztetést azért nem támogatták, mivel csak szerdán délután értesültek róla. Steiner Pál felhívta a figyelmet arra is, hogy "álságos lenne" azt mondani: ha országosan nincs koalíció, az teljesen hatástalan lesz a fővárosi koalíció együttműködésére.
 
Mint mondta, ahogy a koalíciós válságot sem lehet megállítani Budapest közigazgatási határán, úgy az általuk szorgalmazott egészségügyi reformot sem. Demszky Gábor ezt megpróbálta már kétszer, például a kórházi ágyak számának csökkentésekor, amit az SZDSZ-es miniszter rendelt el. 

A politikus hangsúlyozva, hogy országosan koalíciópárti, megjegyezte, ha netán más típusú megoldás lesz, például egy kisebbségi kormányzás, annak lehet kihatása a fővárosi koalíció működésére is. A kisebbségi kormányzást, amelyben polgármesterként volt már része, a politikus nem tartja egyszerűen kivitelezhető dolognak, sem országos, sem fővárosi szinten.

A kétségtelenül meglévő véleménykülönbségeket a frakcióvezető szerint rendszeres koalíciós egyeztetésekkel, megfelelő előkészítéssel könnyebben kezelhetik, mint eseti találkozókkal. Hozzátette, hogy a csütörtöki koalíciós egyeztetést azért sem tartották időszerűnek, mert azt a főpolgármester csak a koalíció megerősítésének deklarálására hívta össze. 

Csupán egy demonstráció miatt, ami a napi munka alapján is nyilvánvaló, az MSZP budapesti vezetése indokolatlannak tartja az ad hoc megbeszélést - jegyezte meg. John Emese is úgy véli, hogy az érvényes koalíciós szerződés, valamint a kormány és a főváros közti Budapest Szerződés alapján tovább tudnak működni, vagyis semmi nem indokolja az MSZP és az SZDSZ fővárosi programjának újragondolását amiatt, hogy változik az országos helyzet. 

A szabad demokrata frakcióvezető azt nem zárta ki, hogy lehetnek olyan pillanatok, amikor nagyobb erőfeszítésbe kerülhet fenntartani a fővárosi koalíciós együttműködést. Az SZDSZ a további közös munka mellett van, nem volt ugyanis sem személyi, sem programbeli váltás, ami indokolná a változtatást - szögezte le. Azért sem indokolt a fővárosi koalíció helyzetének újragondolása, mivel Budapesten nem az országos együttműködési megállapodás miatt kötöttek koalíciót - fűzte hozzá. 

John Emese közölte, hogy a csütörtöki koalíciós egyeztetést azért kezdeményezték, mivel a főpolgármester a héten külföldre utazik. Az MTI városházi információi szerint a főpolgármester jövő hét végéig Nagybecskereket, Szarajevót és Isztambult is felkeresi. A szabad demokraták pedig azt szerették volna, ha még előtte megerősíti a Koalíciós Egyeztető Tanács a fővárosi koalíciós együttműködést - jegyezte meg. 

A főpolgármesternek a szocialista helyetteseit bíráló kijelentéseire a frakcióvezető nem kívánt reagálni. A kórházholding kapcsán meglévő koalíciós ellentétről közölte, hogy a múlt hónapban elfogadott közgyűlési álláspontot tekintik mérvadónak. Ha a közgyűlés elvi támogatásánál többet kíván ebben az ügyben az MSZP-frakció, például a kórházakat összefogó zrt. áprilisi létrehozását, akkor erről még tárgyalni kell. Sok a kérdőjel ugyanis ez ügyben, ezt jelzi az is, hogy a kórházak központosított beszerzésére létrehozott kft. évek óta működésképtelen - jegyezte meg. 

John Emese úgy véli, hogy jelenleg nem indokolt egy fővárosi kisebbségi kormányzás felvetése, az azonban bizonyos, hogy nem tartaná működésképesnek az SZDSZ kisebbségi kormányzását. Hozzátette, hogy az országos helyzetben konkrét okok, mondatok eredményezték ezt, a fővárosban viszont semmi ilyesmi nem történt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.