Módosító indítványokat terjeszt be

Az MSZP javítaná az emberi jogok pozícióit

Lendvai Ildikó, a párt országgyűlési képviselője közölte: az MSZP három törvénynél módosító indítványokkal szeretné javítani az emberi jogok pozícióit, mert csütörtökön három olyan törvényjavaslat parlamenti vitája kezdődött meg, amelyek mindegyike szerintük az emberi jogok garanciáit gyengíti.

2011.06.24 19:36MTI

Mint írta, az alapvető jogok biztosáról szóló javaslat "a nagy közbizalomnak örvendő ombudsmani rendszert verné szét", mert "a nagy tekintélyű intézmény felségterületét és cselekvési lehetőségeit egyaránt megnyirbálják, és megnehezítik a jogaikat védő állampolgárok dolgát is".
   
Személyes adataink védelmét az adatvédelmi biztos helyett a miniszterelnök embere által vezetett hatóságra bízzák - tette hozzá.
   
Véleménye szerint a legújabb "nemzeti szociális konzultáció" vagy korábban a Kubatov-lista azt mutatta, hogy "éppen a kormányoldaltól kell leginkább félteni az adatainkat. Mint fogalmaz, "alaposan megtépázzák a biztos helyetteseinek jogkörét, ráadásul csak azok fordulhatnának az intézményhez, akiket személyesen ért vagy fenyeget jogsérelem".
   
Ez a "jövő nemzedék" érdekei kapcsán nyílván abszurd követelmény, pedig ma ez az egyik fő ombudsmani feladat. De a kisebbségi jogsérelmek is gyakran csoportosak, a melegeket gyalázók, a zsidózók, a cigányozók sem mindig névvel-címmel jelölik meg támadásuk irányát - vélekedett Lendvai Ildikó.
   
Az információs önrendelkezésről, azaz az adatvédelemről szóló törvényjavaslat vitája kapcsán a szocialista képviselő megjegyezte: "személyes adataink védelmének erősítése helyett az államot védik attól, hogy megismerjük a rá vonatkozó közérdekű adatokat, a politikai és gazdasági hatalmak viszont szabadabban férhetnek hozzá a rólunk szóló információkhoz".

Mindez alkalmat ad a jelenlegi adatvédelmi biztos gyors eltávolítására; ő a "nemzeti konzultáció" adatkezelésének vagy a hódmezővásárhelyi szégyenlistának a kritikájával vívta ki a Fidesz bosszúját - hívta fel a figyelmet.
   
A képviselő úgy látja, a harmadik támadást az új egyházi törvény tervezete intézte az emberi jogok ellen, mert "több ponton elmossa egyház és állam határait, az állam szája íze szerint osztályozza az egyházakat, kirúghatóvá teszi a tanárokat az önkormányzatoktól egyházi kézbe kerülő iskolákból".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.