A Kossuth tér "sétatérré" alakulhat

Orbán támogatja a kormány költözését

Balsai István, az indítvány egyik előterjesztője közölte: a Parlament régi méltóságának visszaállítása a célja annak a kormánypárti javaslatnak, amely szerint kizárólagos állami tulajdonba kerülne az Országház előtti Kossuth Lajos tér.

2011.06.23 11:42MTI

Mint fogalmazott, a Kossuth tér egy "nagy sétatérré" alakulhat. Hozzátette, a javaslat másik céljával, a kabinet költözésével a kormányfő is egyetért.
   
A Fidesz és a KDNP a házbizottság csütörtöki ülésén jelentette be: közös országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezi, hogy a kormány 2014-ig költözzön ki az Országgyűlés épületéből, a Parlament előtti tér pedig kerüljön az állam kizárólagos tulajdonába és vagyonkezelésébe.

Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke a tanácskozás után arról tájékoztatott, hogy a javaslatot a két kormánypárti frakcióvezető, valamint a fideszes Balsai István és frakciótársa, L. Simon László jegyzi.
   
Balsai István azt mondta, javaslatuk szerint, amelyet pénteken terjesztenek a Ház elé, a - helyrajzi számmal pontosan megjelölt - Kossuth Lajos tér az Országgyűlés kizárólagos vagyonkezelői tulajdonába kerülne, s egy ugyanolyan jelentőségű térkialakítás történhetne, amilyen 1944 végén volt.

A cél a Parlament régi méltóságának visszaállítása, beleértve a zöldfelület növelését, a parkoló autók "eltüntetését" egy mélygarázsba, valamint a szobrok és az emlékművek méltó elhelyezését - sorolta. Mint fogalmazott, egy "nagy sétatérré" alakulhat a Kossuth tér a látogatók méltó fogadására, elhelyezésére.
   
Azzal kapcsolatban, hogy az indítvány szerint a kormány 2014-ig kiköltözne az Országház épületéből, Balsai István közölte: Orbán Viktor miniszterelnök tud a kezdeményezésről, támogatja azt, neki és Kövér László házelnöknek is ez a szándéka.
   
A fideszes politikus, az alkotmányügyi bizottság elnöke indoklásul elmondta, nem tud még egy olyan országról a világon, ahol a kormány, annak számos hivatala és az Országgyűlés egy épületben működik. A háború utáni szükséghelyzet egy darabig ugyan indokolta ezt a helyzetet Magyarországon, ám ez végül a mai napig így maradt - jegyezte meg.
   
Balsai István azt nem tudta megmondani, hova költözhet a kabinet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.