Aggályosnak tartják a Balsai-féle törvényt

Alkotmánybírósághoz fordulhatnak a bírák

Lapinformációk szerint miután a főbíró alkotmányosan aggályosnak tartja a Balsai-féle semmisségi törvényt, könnyen előfordulhat, hogy az ügyeket tárgyaló bírák fordulnak az Alkotmánybírósághoz, ami több hónapos csúszást eredményezhet.

2011.03.18 07:09ma.hu

A Népszabadság pénteki számában meg nem nevezett forrásokra hivatkozva írta, hogy vannak bírák, akik célszerűnek tartanák, hogy az AB-hez forduljanak, és az is felmerült, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság néhány bírája elfogultságot jelent be, ha kollégája korábbi ítéletét kell a törvény alapján - mérlegelés nélkül - semmissé nyilvánítania.

A 2006-os zavargások után kizárólag rendőrök vallomása alapján hozott ítéletek semmisségéről szóló törvény az eljárás lefolytatására szoros határidőket ír elő, a semmissé nyilvánításoknak október 23-ig meg kellene történniük - emlékeztet a lap. Hangsúlyozva azonban, hogy ha egy bíró az AB állásfoglalását kéri, akkor ez a határidő aligha lesz tartható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.