Jelentett a Volkswagen

Duplázott a Skoda, lemaradt a Seat

Több mint a duplájára növelte adózott nyereségét a Skoda a január-szeptemberi időszakban az egy évvel korábbihoz képest.

2010.10.27 16:15MTI

A Seat továbbra is veszteséges - derül ki a Volkswagen (VW) csoport szerdán megjelent részletes beszámolójából.

A 2010-ből eltelt háromnegyed évet áttekintő jelentés szerint a cseh Skoda adózott nyeresége több mint 67 milliárd forintnak megfelelő 6,06 milliárd koronára nőtt az előző évi 2,81 milliárdról.

A Skoda a kelet-európai térség és Kína mellett Nyugat-Európában is növekvő népszerűsége révén értékesítési rekordot döntött; 568.900 kocsit adtak el, ami minden eddigi január-szeptemberi időszakot felülmúló eredmény, és közel 65 ezres növekedés az előző évhez képest. A 2000 óta a VW csoporthoz tartozó Skoda a cseh gazdaság egyik vezető vállalata, eredménye a jórészt autóexportra és járműipari, valamint elektronikai alkatrészek és berendezések gyártására alapozott hazai gazdaság fokmérője. A cseh hazai össztermék (GDP) várhatóan 2 százalék körüli mértékben nő az idén, a tavalyi 4,1 százalékos visszaesés után.

Csehországban bővül, Spanyolországban viszont még recesszió közeli helyzetben van a gazdaság, és a VW csoport spanyol tagja, a Seat is gyengélkedik. Az első háromnegyed évben vesztesége 10 millió euróval csökkent az előző évihez képest, 218 millió euróra. Az eladott kocsik száma a spanyol piac lassú éledezésének köszönhetően 10 százalékkal nőtt ugyan, a 260 ezer darab azonban alig a fele a Skoda eredményének.

A brit Bentley is fejfájást okoz a VW-nek, az 1998 óta a német csoporthoz tartozó luxusmárka 145 millió euró veszteséget termelt, az előző évi 148 millió után. Ugyanakkor a VW másik fő luxusmárkája, az Audi kiemelkedő teljesítményt nyújtott; 9 hónap alatt 968 ezer Audit adtak el, a profit pedig majdnem megduplázódott, 2,3 milliárd euróra nőtt a tavalyi 1,2 milliárdról.

Az Audi így a csoport 4,8 milliárd eurós kilenc havi működési eredményének közel a felét adta. A névadó Volkswagen márka 1,6 milliárdot tett hozzá a wolfsburgi központú óriáscég eredményéhez. A sarokszámokat már a múlt héten közölte a társaság, ezek szerint a 4,8 milliárd eurós működési eredmény az előző évi 1,52 milliárdnak több mint a háromszorosa. A bevétel közel 20 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban, 92,55 milliárd euróra emelkedett 77,16 milliárd euróról.

A bővülés jórészt a kínai piac növekedésének az eredménye. A legnagyobb európai autógyártó társaság vezetője, Martin Winterkorn szerint a csoport "továbbra is jó úton halad előre 2018-ra kitűzött stratégiai célja felé", afelé, hogy a Toyotát megelőzve az ágazat első számú szereplője legyen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.