Az egynapos matrica a kelendőbb

Nőtt az eladott e-matricák száma

Mintegy 2 százalékkal több e-matricát vásároltak 2010 első hét hónapjában, mint az elmúlt év hasonló időszakában, ugyanakkor az értékesítésből származó árbevétel alig egy százalékkal nőtt.

2010.08.10 18:31MTI

A 2009-es 33,67 milliárd forinttal szemben 2010-ben megközelítette a bruttó 34 milliárd forintot - közölte kedden az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK Zrt.). A legszembetűnőbb növekedés a teherjárművek számára érvényes egy napos D2, D3, D4-es kategóriájú e-matricák forgalmában tapasztalható, ebből a típusból 8 százalékkal vásároltak többet, mint egy évvel korábban.

A meredeken emelkedő trend hátterében valószínűleg az áll, hogy a válság leginkább ezekben a kategóriákban éreztette hatását, mivel az egyéb kategóriákban csak egy-két százalékos pozitív elmozdulás figyelhető meg - áll a közleményben.

Az egyes járműkategóriák közül a legnagyobb mértékben a D3, D4-es, azaz a 7,5, illetve 12 tonnánál nehezebb járművek számára érvényes e-matricák eladása nőtt. Az előbbiből, a 2009-ben eladott 98.676 darabhoz képest idén 113.298-at, míg az utóbbiból az előző évi 1.997.413 eladott e-matrica után az idén 2.145.600 darabot értékesítettek. Ez 10, illetve 7 százalékos növekedést jelent 2009-hez képest - tájékoztatta az MTI-t Béni Gyöngyi az ÁAK Zrt. kommunikációs vezetője.

A növekedés valószínűleg a válság hatásainak enyhülését jelzi, hiszen ezeket a kategóriákat többnyire vállalkozások használják, amelyek forgalma arányos a termelés és a kereskedelem volumenével - jegyzi meg az ÁAK.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.