Szeretjük az e-matricát?

Több e-matrica fogyott az első félévben a magyar autópályákon

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. féléves értékesítési mutatóiból kiderül, hogy az előző év hasonló időszakához képest az eladott e-matricák darabszáma és a realizált árbevétel is jelentős mértékben növekedett.

2008.09.26 12:32ma.hu

Az ÁAK Zrt. első féléves értékesítési kimutatásai alapján elmondható, hogy továbbra is jelentős mértékben növekszik az eladott e-matricák darabszáma.

A 2008. év hasonló időszakával összehasonlítva összességében mintegy 13%-kal vásároltak több úthasználati jogosultságot az autósok, ami 15%-os bevétel növekedést eredményezett. Ez a 2007-es 26,3 milliárd forinttal szemben 2008-ban közel 30,2 milliárd forint bruttó összeget jelent.

A legszembetűnőbb emelkedés a teherjárművek számára fenntartott D2, D3 és D4-es kategóriában kapható 1 napos úthasználati jogosultságok terén mutatkozott, hiszen ebből a típusból 27%-os forgalomnövekedést lehetett regisztrálni. Némi visszaesés tapasztalható a heti e-matricák esetében, mivel ebből a kategóriából az előző év azonos időszakához képest mintegy 4%-al vásároltak kevesebbet az autósok.

A 4-napos, a havi és az éves e-matricák tekintetében 10-11%-os forgalomnövekedés volt megfigyelhető. Az eladási adatok egyre nagyobb hányadát képviselik a virtuális úton (interneten, bankkártyás fizetéssel mobiltelefonon keresztül, mobiltelefonról küldött SMS segítségével, telefonhívással) értékesített e-matricák.

Míg a tavalyi év első félévében a teljes értékesítési volumen kevesebb mint 5%-át tették ki az ilyen tranzakciók, addig 2008-ban ez az arány 7% fölé nőtt. Ezzel a virtuális úton értékesített e-matricák után járó összeg 3,26%-t tette ki a teljes árbevételnek.

Az értékesítési darabszámok és az árbevétel általánosan növekvő tendenciája mögött az autópályák forgalmának emelkedésén kívül a gyorsforgalmi úthálózat fokozódó mértékű bővülése, valamint az úthasználati díj fizetésének egyes főutakra való kiterjesztése áll.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. az autópálya-matricák értékesítését és ellenőrzését 2006. január 1-je óta a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) megbízása alapján végzi.

A matricabevételek a KKK által üzemeltetett Útpénztár költségvetésének bevételi oldalát erősítik, és így azokat a közúthálózat üzemeltetésére és fenntartására fordítják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.