A matrica elmulasztásának büntetése 300-800 euró

Szlovéniában július elsejétől kötelező az autópálya-matrica

Július elsejétől motorkerékpárral, személyautóval és kisteherautóval - 3,5 tonna összsúlyig - csak matricával lehet közlekedni Szlovéniában autópályán és autóúton, számukra megszűnik a fizetőkapus rendszer, közölték a szlovén DARS autópálya-üzemeltetőnél.

2008.06.28 18:10MTI

A féléves matrica ára 35 euró a személyautók és a kisteherautók, illetve 17,50 euró a motorkerékpárok számára. Idén még nem, de jövőre egyéves matrica is lesz, 55 eurós, illetve 27,50 eurós áron kaphatók majd az év végétől. Matricát Szlovéniában a benzinkutaknál, a postahivatalokban és újságárusoknál lehet kapni, külföldön pedig egyes benzinkutaknál. A matrica elmulasztásának büntetése 300-800 euró, az ellenőrzést az útfelügyelet, a rendőrség és a vámhatóság végzi. 

A szlovén kormány márciusi döntése értelmében a 3,5 tonnánál nagyobb teherjárművek vezetői továbbra is az ellenőrző állomásoknál fizetik az autópályadíjat. A szlovén kormány tervei szerint a 3,5 tonnánál nagyobb összsúlyú teherjárművek számára jövő év augusztusig kell a műholdas ellenőrzőrendszert bevezetni, minden más jármű számára 2010 végéig. A bevezetett matricaárak jóval alacsonyabbak a vártnál.

Előzetes számítások szerint a DARS autópálya-üzemeltető társaság csak 120 eurós éves díj fölött tudná bevételeiből adósságait fizetni, ha a vevőknek legalább a 60 százaléka éves matricát választana. Tavasszal a DARS adóssága 3,4 milliárd euró volt, és még az autópálya-rendszer teljes kiépítéséig 1,1 milliárd euró hitelt kell felvennie. Június végéig a szlovéniai autópályákon 27 ellenőrző állomásnál lehet díjat fizetni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.