Autópálya: mindenhol macera

Késik az észak-erdélyi autópályát építő vállalat kifizetése

Késik az észak-erdélyi autópályát építő amerikai vállalatnak szánt pénz kifizetése, mivel a román kormány egyelőre csak az idénre tervezett összeg 30 százalékát folyósította. Mihai Grecu, az autópályák, országutak kezelésével és építésével megbízott állami vállalat (CNADNR) vezérigazgatója bejelentette: a társaságnak egyelőre csak 140 millió eurót utalt át a kabinet.

2008.03.03 11:40MTI

Az összeg az idénre tervezett mintegy 500 millió eurónak csak a 30 százalékát teszi ki, írtas a román sajtó pénteken.

A vezérigazgató szerint ilyen körülmények között csak az amerikai Bechtel vállalat jóindulatán múlik, leállítja-e vagy sem a munkálatokat. Ennek elkerülése érdekében a CNADNR megpróbál más autópálya-tervezetekből pénzt elvonni, olyanokból, ahol az építkezés megkezdését csak az év második felére tervezik. Grecu reméli, hogy minél hamarabb dönt a kormány a költségvetés-kiegészítésről, és akkor majd rendeződhetnek az észak-erdélyi autópálya kifizetése körüli gondok.

A Bechtel szóvivője, Bogdan Sgarcitu elmondta, hogy ők egyelőre folytatják a munkálatokat, és remélik, hogy megkapják maradéktalanul a tervezett összeget.

"Igaz, hogy vannak hátralékaink, de nem kell attól tartani, hogy leállnak a munkálatok" - mondta az Új Magyar Szó című napilapnak Tánczos Barna, a román közlekedési minisztérium államtitkára.

A román kormány tavaly 185 millió eurót költött az észak-erdélyi autópályára, az idén viszont már körülbelül 500 millió eurót irányoztak elő a költségvetésben, hogy 2009-ig befejezhessék a jelenleg építés alatt álló Kolozs (Cluj) megyei 52 kilométer hosszú, valamint a Bihar (Bihor) megyei 64 kilométeres útszakaszt.

A Bors és Brassó (Brasov) között haladó 415 kilométer hosszú autópályát 2013-ban tervezik befejezni. Költségeit eredetileg 2,2 millió euróra becsülték, de már a kormány is elismerte, hogy akár kétszer is többe kerülhet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.