Németh Kristóffal eredhet az autók nyomába

Akciók az autólopások ellen

Idén először bárki jelentkezhet civil autóvadásznak a VII. Generali Autóvadász Kupa versenynapjaira, ha ellátogat a www.holakocsid.hu weboldalra. A szerencsések együtt indulhatnak a körözött autók felderítésére Németh Kristóf színművésszel, a Barátok közt sztárjával is.

2010.05.12 14:36ma.hu

A most induló honlapot a Generali a Biztonságért Alapítvány azért hozta létre, hogy az ellopott autók tulajdonosai és minden érdeklődő hasznos tanácsokat kapjon az autótolvajok elleni védekezéshez, megismerhesse a hazai és nemzetközi lopási statisztikákat és az autóvadászok munkáját.

Az Alapítvány 1995 óta támogat közlekedésbiztonságot, vagyonbiztonságot növelő akciókat és civil kezdeményezéseket, köztük már hetedik éve segíti az ország legnagyobb autóvadász versenyének megvalósítását.

„Húsz év alatt harmadára csökkent Magyarországon az autólopások száma, de a tolvajok egyre nagyobb anyagi kárt okoznak. Az ellopott kocsik értéke ugyanebben az időszakban megduplázódott. A budapesti járművek vannak a legnagyobb veszélyben: a lopások kilencven százaléka itt történik, vidéken főként az üdülőhelyeken dolgoznak a tolvajok.

Az utóbbi hónapokban ismét a BMW lett a sláger, de az éves statisztikákat hosszú ideje a Volkswagenek vezetik. Az utóbbi években valamivel kevesebb mint hatezer új eltűnést jelentenek, de az évtizedek óta halmozódó listán több mint százezer olyan jármű rendszáma szerepel, amelyik soha nem került elő.

Ha ezeket a rendszámokat egymás mellé ragasztanánk, a szabványos rendszámokból álló szalagunkkal egy ötven kilométeres kört húzhatnánk Budapest köré. Nagyjából ez a tolvajok kiemelt vadászterülete is. A lerakott rendszámok mentén eljuthatnánk a fővárosból Nagymarosra, Aszódra vagy Pusztaszabolcsra”
– nyilatkozza Horváth László, a Generali-Providencia Zrt. biztosításvizsgálati csoportvezetője.

Egy ilyen rendszámokkal teleírt, kihúzott szalag mentén indulnak majd el pünkösd vasárnapján és hétfőjén az autóvadászok, akikhez idén a népszerű színművész, Németh Kristóf, a Barátok közt sztárja is csatlakozik, akinek néhány hete a házuk elől lopták el a tolvajok a kocsiját.

Titokban abban reménykedik, hogy megtalálhatja, ha maga is beül egy rendszámfelismerő berendezéssel felszerelt vadászautóba. A körözött autók felkutatására szakosodott 8 fővárosi és 17 vidéki civil autóvadász csapat alapítványok keretében, rendőrségi háttérrel 2527 autót talált meg eddig. Hálózatuk megszállott szervezője, az ORFK-n dolgozó Sánta László egymaga 1093 lopott kocsit fedezett fel autóba szerelt rendszámfelismerő berendezéseivel.

Abban reménykedik, hogy a képzeletbeli „rendszámszalagból” az idei verseny alatt is sikerül levágni a megkerült autók után több méternyit. A szakértők egy dologban biztosak: ellophatatlan autó nincs.

A Generali a Biztonságért Alapítvány az autóvadászok munkájának támogatásával arra is felhívja a figyelmet, hogy néhány egyszerű óvintézkedéssel, összefogással sokat tehetünk autónk biztonságáért. Segítse Ön is az autóvadászok munkáját azzal, hogy bejelenti a régóta gazdátlanul az utcán álló gyanús autókat.
 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.