Netán sminkel

Százfelé figyel, mégis kevesebb balesetet okoz a nő

Beszél, mutogat, táskájában matat, eszik, vagy netán sminkel, ráadásul tűsarkúban - sorolta a női autóvezetők tipikus "gyengéit"a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési alosztályának vezetője.

2010.03.08 16:36MTI

A rendőrségi véleményt nem csak a közúti ellenőrzések tapasztalatai támasztják alá, nagyjából ugyanerre a megállapításra jutottak a mogyoródi Hungaroringen hétfőn megtartott nőnapi ügyességi vetélkedőn is - mondta Cservenák Helga az MTI-nek.
 
Szerinte egyébként ezek a „gyengeségek” egyúttal a női sofőrök erősségei is, hiszen vezetés közben a megosztott figyelemre igen nagy szükség van. Noha a rádió állomásgombjának csavargatása, a hátsó ülésen utazó gyerek, vagy kutya „rendszabályozása”, egy-két szem cukorka kicsomagolása, vagy épp a tükörbe feledkező rúzsozás nem tartozik a körültekintő vezetés módszerei közé, a hölgyek sokkal kevesebb és enyhébb kimenetelű balesetet okoznak, mint a férfiak - fűzte hozzá az alosztályvezető. 

A gyengébb nem gyengéi között a manőverezési képességet, a vészfékezést és a parkolási ügyetlenkedésekben megnyilvánuló nagyfokú oldaltévesztést emelte ki Cservenák Helga. Szerinte míg a hölgyek inkább pici hibából kerülhetnek nagy bajba, addig a férfiak szinte belehajtják magukat egy-egy vakmerő autós mutatványukkal a komoly, nemegyszer halálos kimenetelű közlekedési balesetekbe. 

Az alosztályvezető úgy véli, hogy eltérő habitusuk és vezetési szokásaik miatt egészen másként kellene oktatni a tanfolyamra járó nőket és férfiakat, s néhány külföldi példát is érdemes volna átemelni a hazai KRESZ-be. Franciaországban például szigorúan büntetik a tűsarkú cipő viselését autóvezetés közben, hisz ebben a lábbeliben a vészfékezés ugyanúgy lehetetlen, mint mondjuk két pedál egyidejű helyes kezelése. 

Cservenák Helga hozzátette: a rendőrség nem csak ezekre a kisebb-nagyobb szabálytalanságokra, hanem a férfiakra való fokozott odafigyelésre is igyekszik felhívni a hölgyek figyelmét. 

Nap mint nap meg kell(ene) győzni a férjeket, fiútestvéreket, férfi munkatársakat az óvatosabb közlekedés fontosságáról, hisz a hölgyek azok, akik este mindenkit hazavárnak. Nem véletlenül kapta a rendhagyó nőnapi vetélkedő a „NŐ a biztonság” címet – hangsúlyozta az alosztályvezető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.