Új Chrysler-központ Európában

A Chrysler új mérnöki központot létesít Kelet-Európában

A szűkülő hazai piac miatt veszteséges Chrysler amerikai autógyártó cég a költségcsökkentés jegyében bővíti mérnöki központjainak tevékenységét Kínában és Mexikóban, továbbá új központok nyitását tervezi India mellett Kelet-Európában.

2008.02.20 07:42MTI

Robert Nardelli, a cég vezérigazgatója már korábban közölte, hogy a döntő mértékben az amerikai piactól függő Chrysler az 2007-es évet 1,6 milliárd dolláros veszteséggel zárta. A keddi The Wall Street Journal értesülése szerint a Chrysler a mérnöki fejlesztési költségek megnyirbálása érdekében határozott az átszervezésről, több fejlesztési projekt nemzetközi kihelyezéséről. A Chrysler új többségi részvénytulajdonosa, a Cerberus Capital Management mindenekelőtt költségcsökkentést követel Nardellitől.

A Chrysler alkalmazottainak száma az 1998-as 125 ezerről tavaly 75 ezer alá esett.

Az utóbbi években egyre gyengébb hazai forgalmat produkáló cég a tengerentúli eladások növelésével akar talpon maradni, hasonlóan a másik két, szintén veszteséges nagy detroiti autógyártó céghez, a General Motorshoz és a Fordhoz. A vállalatok az emelkedő olajárak és lassuló gazdaság feltételei között ugyanis nem látnak esélyt arra, hogy a hazai eladások bővítésével váljanak ismét nyereségessé.

Nardelli közölte, hogy két fő csapásirányban haladnak. Az úgynevezett D-terv keretében egy új generációs középkategóriás szedánt fognak kifejleszteni; ezen a piacon - a D-szegmensben - ugyanis a Chrysler modelljei, közöttük a Sebring bukást jelentettek. A másik projekt az ENVI néven fut: vadonatúj fejlesztő központot hoznak létre hibrid és elektromos autók gyártásának előkészítésére. A Chryslernek jelenleg nincsen hibrid járműve, de a tervek szerint, a GM segítségével idén már lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.