Teljesen károsanyag-kibocsátás nélküli kisautó

Elektromos MINI-t kapott a brit kormány

December 15-én érkezett meg a londoni Downing Street 10. szám elé a MINI E elektromos autó egy példánya, amelyet ezentúl a Brit kormány használ majd.

2009.12.22 14:02ma.hu

A MINI E-t Tim Abbott a BMW csoport Egyesült Királyság-béli leányvállalatának ügyvezető igazgatója adta át a brit kormánynak. Gordon Brown, az Egyesült Királyság miniszterelnöke és Lord Mandelson, gazdasági miniszter is részt vett az autó átadásán, és mindketten elismerően nyilatkoztak az első teljesen károsanyag-kibocsátás nélküli MINI-ről.

Gordon Brown amellett, hogy gratulált a BMW csoport és a MINI úttörő projektjéhez, üdvözölte, hogy az autót széles körben, a lakosság bevonásával teszteli a gyártó. „Az alacsony széndioxid-kibocsátású közlekedést fejlesztő ipar nem csupán a kártékony emissziókat csökkenti, de a közeljövőben a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés motorjává is válhat.

Kormányunk elkötelezett a szektor mellett, ezért 400 millió fonttal támogatjuk az ilyen irányú fejlesztéseket. Reményeim szerint néhány éven belül ehhez a MINI E-hez hasonló teljesen emissziómentes, vagy alacsony széndioxid kibocsátású autók ezrei közlekednek majd a brit utakon” – mondta el a miniszterelnök. Lord Mandelson, gazdasági miniszter hozzátette: „Nagyon örülök, hogy a MINI E a kormány szolgálatában áll majd.

Szeretnénk megmutatni az embereknek, hogy milyen élvezetes elektromos autót vezetni. Célunk, hogy az Egyesült Királyság világvezető legyen az alacsony emissziójú autózásban. Az olyan modellek, mint például a brit gyártású MINI E segít elérnünk ezt a célt” – nyilatkozta a miniszter. A kormány mellett a BMW csoport további 40 első angol tesztelőnek biztosít MINI E modelleket. A hosszú távú tesztek sorozata az év első felében kezdődött meg az Egyesült Államokban és Németországban, amelyek folyamán a BMW csoport tartósan bérbe adja az elektromos MINI-ket, hogy így gyűjthessen információkat a sorozatgyártás megkezdése előtt.

A most átadott kocsik egy évig maradnak tesztelőiknél, akik folyamatosan tájékoztatják majd a BMW csoport mérnökeit tapasztalataikról, ezzel segítve a további fejlesztéseket, valamint az új technológia széleskörű megismertetését. A projekt megvalósításában részt vesz az Oxford Brookes Egyetem fenntartható mobilitással foglalkozó mérnöki kara is, amely részletes elemzést készít majd az autók használatával kapcsolatban, ami tartalmazza majd a MINI E sofőrjeinek személyes tapasztalatait is.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.