Az iparág teljesítménye visszaesett

A roncsprémiumban bíznak a brit autógyártók

A héten bevezetett roncsprémium keresletélénkítő hatásában reménykednek a brit autógyártók, miután az iparág teljesítménye több mint ötven százalékkal visszaesett az év első négy hónapjában.

2009.05.22 16:28MTI

Január és április között a gépkocsigyártás 56 százalékkal, a haszongépjármű-gyártás 64 százalékkal csökkent éves szinten. Áprilisban összesen 68 258 autó készült a brit gyárakban. 

Ez 55 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban, a kormány hosszas előkészítés után hétfőn bevezette a kontinens számos országában már bevált úgynevezett roncsprémium - kevésbé bőkezű - brit változatát, amitől a gyártók a forgalom fellendülését várják. Németországban például a 9 évesnél öregebb kocsik lecseréléséhez jár kedvezmény, 2500 euró. 

Nagy-Britanniában a 10 évesnél öregebb autók újakra cserélését támogatják, ennél kevesebbel, 2000 fonttal (2268 euró). Ennek felét a gyártó állja, a másik felét a kormány, de csak kilenc hónapig áll az ajánlat, illetve addig, amíg kitart a programra elkülönített 300 millió fontos állami keret.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.