Itthon 7146 új kocsit állítottak forgalomba

Nyugat-Európában lassul, Kelet-Európában még gyorsul a járműpiaci visszaesés

Februárban Európában 968 159 új autó kapott rendszámot, 18,3 százalékkal kevesebb, mint tavaly februárban, közölték az európai autógyártók szövetségében (ACEA) pénteken.

2009.03.13 12:19MTI

Januárban 27 százalékos volt a visszaesés az egy évvel azelőttihez képest. A tavalyihoz képest fordított irányzat februárban is megmaradt: Nyugat-Európában jobb a helyzet - főként az új autók vásárlását ösztönző német állami "roncsprémium" miatt -, mint a földrész keleti felén. Tavaly Kelet-Európában sokáig még akkor is nőtt az értékesítés, amikor Nyugat-Európában már apadt. Februárban Nyugat-Európában 902 037 új autót helyeztek forgalomban, 17,3 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel azelőtt. Ez sokkal jobb, mint az első kéthavi visszaesés 22,0 százalékos átlaga.

A nyugat--európai összképet jelentősen javította a Németország: ott 21,5 százalékkal nagyobb volt az értékesítés az egy évvel korábbinál. Negyven százalékos vagy azt meghaladó még a visszaesés Spanyolországban, Dániában, Finnországban. Az új EU-tagországokban februárban 66 123 új autó kapott rendszámot, 30,3 százalékkal kevesebb, mint tavaly februárban. Itt rosszabbodik a helyzet: az első kéthavi visszaesés átlaga 29,9 százalék

Magyarországon februárban 7146 új kocsit állítottak forgalomban az ACEA becslése szerint, 46,4 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel azelőtt. Csehországban 7,7 százalékkal 9823-ra, Szlovákiában 37,9 százalékkal 3301-re, Romániában 66,5 százalékkal 7182-re csökkent az eladott új kocsik száma, a balti államokban 70 százalékot meghaladó volt a visszaesés. Ellenben Lengyelországban éves egybevetésben 7,3 százalékkal 30 194 új kocsira gyarapodott az értékesítés.

Februárban a Volkswagen csoport teljesített a legjobban: 8,0 százalékkal volt kisebb az értékesítése, az első két hónap átlagában pedig 13,4 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A csoport tagjai közül egyedül a Skoda növelte is értékesítését februárban, 4,7 százalékkal éves összehasonlításban. A PSA Peugeot Citroen értékesítése 24,6 százalékkal, a Renault-é 19,9 százalékkal, a FIAT csoporté 17,2 százalékkal, a General Motorsé 20,5 százalékkal, a Daimleré 29,5 százalékkal, a BMW csoporté 29,1 százalékkal maradt el februárban az egy évvel azelőttitől.

A távol-keleti gyártók közül majdnem mindegyiknek az eladásai tovább csökkentek Európában, kivétel a dél-koreai Hyundai, amely 25,5 százalékkal többet, és a japán Suzuki, amely 8,2 százalékkal többet adott el februárban a földrészen, mint tavaly februárban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.