Járvány

Koronavírus - Csütörtöktől tanszüneti menetrend szerint indulnak a járatok Budapesten

A koronavírus-járványhoz kapcsolódó intézkedések részeként hétfőtől ideiglenesen nem látogathatják az iskolákat a tanulók.

2020.03.16 20:18MTI

Csütörtöktől tanítási szüneti menetrend szerint indulnak a járatok Budapesten a koronavírus-járvány miatt - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV hétfőn az MTI-vel.

A koronavírus-járványhoz kapcsolódó intézkedések részeként hétfőtől ideiglenesen nem látogathatják az iskolákat a tanulók.

A döntéssel összefüggésben - tekintettel a számos fővárosi cégnél elrendelt otthoni munkavégzés miatti forgalomcsökkenésre is - csütörtöktől a tanítási szünetben érvényes menetrend szerint indulnak a közösségi közlekedési járatok, így a reggeli és a délutáni csúcsidőben 10 százalékkal csökken a járművek száma - írták.

A BKK közlése szerint kiemelt figyelemmel kísérik a fővárosi közösségi közlekedés kihasználtságát.

A hétfő reggeli tapasztalatok szerint a járatok kihasználtsága jelentősen csökkent, a járművek 20-40 százalékos telítettséggel közlekedtek. Mint rámutattak: a budapesti utasforgalom mintegy 35 százalékát a diákok adják, ezért az oktatási intézmények bezárásával már eleve ennyivel kevesebben utaztak a járműveken. Az egyre több fővárosi cégnél elrendelt "home office" munkavégzés szintén hozzájárult a forgalomcsökkenéshez - írták.

A közlemény szerint a tanszüneti menetrend csütörtökig fokozatosan életbe lép, a járatokat üzemeltető BKV Zrt. és VT-Arriva Kft. addig elvégzi a járművezetői beosztások átszervezését. A tanszüneti menetrend főként a reggeli és a délutáni csúcsidei indulásokat érinti. A tanítási időszakhoz képest körülbelül 200 fővárosi járművet és járművezetőt tudnak tehermentesíteni az átmeneti időszakban.

A tanítási szünetben érvényes menetrendek megtalálhatók a BKK honlapján a www.bkk.hu/menetrend címen. Az utazástervezéshez a mobilapplikációként és a BKK weboldalán is elérhető BKK FUTÁR alkalmazást ajánlják, amely valós idejű járatinformációk alapján mindig az optimális útvonalat ajánlja fel - áll a BKK és a BKV közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.