Új pilléreken az Audi versenysportja

Megújult dízel Audi versenyautó Le Mans-ra

Az Audi Sport Team Joest három új R15 TDI prototípussal áll rajthoz a 24-órás Le Mans-i versenyen. A gyártó egyelőre a Porsche és a Ferrari mögött harmadik helyen áll a francia verseny bajnoki címeinek számát illetően.

2008.12.16 13:25ma.hu

Az AUDI AG jövőbeni versenysport-szereplése alapvetően három területre oszlik: a négykarikás márka a 2009-es szezonban a Le Mans-i 24-órás versenyen valamint a DTM mezőnyében egyaránt ismét megméretteti magát. Mindezt az új Audi R8 LMS formájában az Audi Sport által első ízben, kifejezetten az ügyfélsport céljaira kifejlesztett versenymodell egészíti ki. Ezzel együtt viszont az Audi a 2009-es szezonban nem vesz részt az Amerikai Le Mans Sorozat (American Le Mans Series; ALMS) küzdelmeiben.

„Tisztában vagyunk a versenysportnak a márka sikerei tekintetében betöltött rendkívül fontos szerepével” – hangsúlyozta Michael Dick, aki az igazgatótanács műszaki fejlesztésért felelős tagjaként az AUDI AG versenysport-tevékenységét is felügyeli. „Ennek megfelelően magától értetődő, hogy az Audi mindvégig, még a gazdaságilag nehezebb időszakok során is a versenypályák állandó szereplője kíván maradni. Annál fontosabb számunkra, hogy olyan versenyágakban jelenjünk meg, ahol a költségek és az előnyök mérlege egyértelműen pozitívan alakul.”

Az Audi így a sport-prototípusok és a DTM mezőnyében egyaránt a további részvétel mellett döntött. Az Audi R8 LMS formájában pedig az Audi immár ügyfélcsapatai számára is színvonalas technikát és jellegzetes Audi-vonásokat hordozó, ám emellett viszonylag egyszerűen vezethető versenyautót kínál.

Az Audi vezetői szerint a cég a Le Mans-i 24-órás versenyen különösen is képviselni kívánja „A haladás technikáját”. A négykarikás márka e nagy múltú, klasszikus francia megbízhatósági verseny történetében tavaly júniusi, immár nyolcadik győzelmével csupán egyetlen diadallal marad el a Ferrari mögött. Ennél több Le Mans-i diadalt már csak a Porsche számlál.

Az Audi tehát kilencedik győzelmét vette célba a világ talán legkeményebb autóversenyén, ahol immár szintén az alternatív és üzemanyag-takarékos hajtások állnak a figyelem középpontjában. Az Audi mindennek 2009 júniusában már egy teljesen új fejlesztésű LMP1-kategóriás versenygéppel kíván eleget tenni. Az Audi R15 TDI már első pillantásra is alapvetően különbözik elődjétől, az R10 TDI modelltől, s számos innovatív műszaki megoldása révén az Audi jövőre is meg kívánja őrizni Le Mans-i elsőségét.

Az új Le Mans-i prototípus kisebb, könnyebb és még gazdaságosabb TDI-motorral készül. Karosszériája és aerodinamikai fejlesztései terén az Audi Sport mérnökei a jelenlegi Audi A4 DTM modellen is jól látható fejlesztési irányvonalat követték.

„Egyértelmű számunkra, amennyiben továbbra is ilyen sikeresek akarunk Le Mans-ban maradni, teljesen új versenyautót kell készítenünk” – fejtette ki Dr. Wolfgang Ullrich, az Audi versenyigazgatója. „Az eredmény pedig az Audi R15 TDI. Az R10-től az R15-ig jóval nagyobb lépést tettünk, mint annak idején az R8 és az R10 között.”

Az elődmodellből ugyanis csupán az alapkoncepciót vették át, az ugyancsak nyitott roadster felépítésű R15 TDI hajtásáról szintén TDI-erőforrás gondoskodik. Az Audi egyelőre nem kívánt nyilvánosságra hozni további részleteket.

Az új Le Mans-i versenygép első, nem nyilvános tesztjeire a tervek szerint még az idén sor kerül. A nagyközönség számára viszont az R15 TDI csak közvetlenül márciusi első versenyszereplése előtt mutatkozik majd be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.