Rendőrség

Testkamerát szereltek egy kislányra, hogy megmutassák, milyen a közlekedés gyerekszemmel

Minden gyerek számára Vidám, Aktív, Különleges, Álmokat valóra váltó, Csodálatos, Izgalmas és Óriási szünidőt kíván, és mindehhez néhány tanácsot is ad a rendőrség.

2018.07.18 10:30ma.hu
hirdetés

A következő hetek minden diák számára a feltöltődésről szólnak, amely sokszor felnőtt felügyelet nélküli szabadsággal jár együtt. A gondtalan és problémáktól mentes vakáció érdekében a rendőrség kicsik és nagyobbak számára ad bűn- és balesetmegelőzési tanácsokat.

A szünetben jelentősen megnövekszik a gyermekek veszélyeztetettsége. Ez egyaránt igaz a közlekedési, az otthoni és az egyéb balesetekre, de akár az áldozattá válásukra is. A tanítás befejezését követően a gyermekek felszabadultabbá, esetenként óvatlanabbá, figyelmetlenebbé válnak.

A családi beszélgetések során ezért érdemes az alábbiakra felhívni a gyerekek figyelmét.

Tudnivalók kisgyermekek számára:
- Idegenekben (még ha kedvesek is) ne bízz meg, és soha ne menj velük sehová, még útbaigazítás céljából sem!
- Idegeneket ne engedj be, ha egyedül vagy otthon!
- Ismerd a segélyhívó telefonszámot (112), illetve szüleid telefonszámát is!

Tudnivalók kamaszok számára:
- Soha ne hivalkodj értékeiddel, azokat ne jól látható helyen tartsd, és ne add oda idegeneknek!
- Nyilvános helyen ne hagyd őrizetlenül a táskádat, értékeidet! Az a legjobb, ha mindig magad mellett tartod azokat.
- Ha elmész otthonról, mondd meg szüleidnek, hová mész, kivel találkozol, és körülbelül mikor érsz haza!

Néhány tanács a fesztiválozó fiatalok számára:
- Mindig olyan társasággal menj szórakozni, akikben megbízol!
- Ne hagyd őrizetlenül poharadat, nehogy valamilyen kábító hatású anyagot tegyenek bele!
- Mondj nemet, és hagyd ott a társaságot, ha valamilyen tiltott szerrel kínálnak!
- Szervezd meg, hogy ne egyedül kelljen hazamenned! Kerüld a hazafelé vezető úton a sötét, kietlen helyeket!
- A hátizsákok, vállra akasztható táskák egy koncerten nem biztonságosak. - A táskádat – a zseblopások elkerülése érdekében – tartsd a tested előtt! - Kizárólag annyi készpénzt, illetve értéket vigyél magaddal, amennyi feltétlenül szükséges!
- A táskádban az okmányokat, a pénztárcát, a mobiltelefont célszerű – egymástól elkülönítve – a belső zsebbe vagy a táska belső rekeszeibe rakni. Irataidat lehetőleg ne a pénztárcádban, a bankkártyádat pedig soha ne a hozzá tartozó PIN-kóddal együtt tárold!

Néhány tanács az internethasználó gyerekek számára
- Kezeld óvatosan azokat, akik a világhálón veszik fel veled a kapcsolatot! Nem tudhatod biztosan, ki van valójában a profil mögött, akivel beszélgetni kezdesz.
- Gondold át, mit osztasz meg a közösségi oldalakon! Ami egyszer felkerül (kép, poszt, vélemény), az teljesen sohasem törölhető onnan.
- Ne tegyél közzé és ne ossz meg mással kihívó képet, idegennel pedig semmilyen személyes információt (adatot, képet stb.)! Visszaélhetnek vele: zsarolhatnak vagy zaklathatnak később velük.
- Ha találkozni szeretnél valakivel, akit online ismertél meg, mindig szólj előtte valamelyik szülődnek, és csak az ő engedélyével, első alkalommal pedig szülői jelenléttel találkozz vele!
- Fogadd el, hogy szüleid biztonsági szűrőt állíthatnak be a gépeden, ezzel felügyelve, korlátozva a nethasználatodat! Ez a te érdekedet szolgálja, használatukkal nagyobb biztonságban lehetsz az online világban.

A közlekedésről

Kérés minden közlekedő felé:
Közös felelősségünk, hogy a nyári szünetben is fokozottan odafigyeljünk a gyerekekre, akár gyalogosan, akár kerékpárral közlekednek. Ők a legveszélyeztetettebb és legsérülékenyebb résztvevői a közlekedésnek, még nem rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, amelyek a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlenül szükségesek, nem érzik a rájuk leselkedő veszélyeket, és figyelmük sem mindig eléggé koncentrált. A közlekedési szabályok megtanítása, a veszélyek tudatosítása és a helyes magatartásminták átadása éppen ezért megóvhatja őket a balesetektől, sőt, akár életmentő is lehet.

Tehát, mi felnőttek:
- A nyári hónapokban figyeljünk fokozottan a gyerekekre!
- Tanítsuk meg gyerekeinknek a legfontosabb közlekedési szabályokat! - Tudatosítsuk bennük a lehetséges veszélyes helyzeteket!
- És a legfontosabb: mindig mutassunk jó példát számukra!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.