Az enfren és az Optimo 4S abroncsot is kitüntették

A Hankook Tire rangos nemzetközi design-díjat kapott környezetbarát abroncsaiért

A Hankook Tire a világ egyik leggyorsabban növekvő gumiabroncsgyártója két díjat is elnyert enfren és Optimo 4S gumiabroncsával az iF Product Design Awards (iF Formatervezési Díj) 2009 pályázaton.

2008.12.03 13:13ma.hu

A szervező International Forum Design november 25-én jelentette be Hannoverben a világ egyik vezető formatervezői pályázata idei díjazottait. A környezetbarát enfren és Optimo 4S a személyautó-gumiabroncs termékkategóriában elsőként nyerték el a rangos díjat. Mindkét terméket a ‘Közlekedés’ kategóriában értékelték a technológia, a környezetbarát jellemzők, a funkcionalitás, a biztonság és a formaterv minősége alapján. A független zsűri nagyra értékelte a két személyabroncs minőségét, környezetvédelmi eredményeit és az üzemanyag-fogyasztást csökkentő funkcionalitását.

Az innovatív termékek léte és díjai annak köszönhetőek, hogy a Hankook Tire évről évre árbevétele 5%-át fekteti a kutatás-fejlesztési tevékenységet összefogó Kontrol Technology programjába. Ez a visszaforgatási ráta egyébként az iparágban az egyik legmagasabb. Az enfren új, hatékonyabb üzemanyag-felhasználást kínáló, környezetbarát gumiabroncs, mely az idén június 4-én mutatkozott be Koreában. A termék a Koreai Autóipari Műszaki Intézet mérései szerint más gumiabroncsokhoz képest 21%-kal csökkenti a gördülési ellenállást, illetve 2%-kal az üzemanyag-fogyasztást.

Az Optimo 4S jelenleg a világ egyetlen olyan gumiabroncsa, és az első négy évszakos abroncs, amely elnyerte a német környezetvédelmi hivatal híres „Kék Angyal” környezetvédelmi minősítését. “A funkcionális formatervezés segíthet, hogy kreatív megoldásokkal innovatív termékeket alkossunk, s a termékfejlesztési ciklus szerves része” - mondta Seung-Hwa Suh, a Hankook Tire vezérigazgatója. “A technológia a Hankook Tire működésének szíve-lelke, s az újító formatervezés komoly szerepet játszik a teljesítmény növelésében. Célunk, hogy kihasználjuk azokat az újabb és újabb lehetőségeket, melyek segítségével a zöld fejlesztések pozitívan befolyásolják a termékek funkcionalitását is.”

A zsűri külön kiemelte, hogy az enfren abroncs futófelületén látható levél motívum konkrét funkcionális célt szolgál, illetve hogy ez az innovatív formaterv egyrészt hozzájárul az üzemanyag-fogyasztás csökkentéséhez, ugyanakkor jelzi is az abroncs e tulajdonságát. A levelet formázó futófelület növeli az üzemanyag-fogyasztás hatékonyságát, az abroncs vízelvezető képességét, a menetkényelmet és az úttartást, csökkenti a jármű széndioxid-kibocsátását.

Az oldalfalon is látható, halvány levél- és pillangó-motívum divatos külsőt kölcsönöz az abroncsnak: a zsűri szerint a Hankook Tire ezzel a kategóriában elsőként fordított figyelmet a tetszetős megjelenésre. Az enfren egyébként novemberben már elnyerte a koreai „Good Design” díjat is. Az enfren gumiabroncs rendkívül sikeres Koreában, ezért a vállalat tervezi, hogy hamarosan új méretekben, majd más piacokon is bevezeti: a tervek szerint rövidtávon Ausztráliában és Japánban, középtávon az európai és amerikai piacokon is megvásárolhatjuk majd.

Az enfren és az Optimo 4S termékekben megjelenik mindaz a környezetbarát technológia, ami átszövi a Hankook Tire kutatás-fejlesztését, termékei gyártását. Az SIS Ecolabelling AB, a skandináv Nordic Ecolabelling tagja 2006-ban Hattyú Környezetvédelmi Tanúsítványával (Swan Ecolable) tüntette ki a Hankook Winter I*pike (W409) és Winter I cept (W605) abroncsait.

A német Stiftung Warentest 2007-ben kategóriája leginkább környezetbarát abroncsának választotta az Optimo K715 terméket. Az enfren és az Optimo 4S gumiabroncs a Hankook Tire Kontrol Technology filozófiájának eredménye: ezek a technológiai innovációk a kutatástól a termékfejlesztésen át a gyártásig garantálják, hogy a vállalat termékei minden körülmények között jól irányíthatóak. A Kontrol Technology kifejezi a Hankook Tire műszaki innovációs szemléletét, s kézzel fogható előnyöket kínál a minőségi gumiabroncsok vásárlói számára legfontosabb négy területen, a teljesítmény, a biztonság, a kényelem és a környezetterhelés terén.

A köztiszteletben álló szakértői zsűri az idén 39 országból 1025 jelentkező 2808 termékét értékelte. Az enfren és az Optimo 4S abroncsokért elnyert díjakat a 2009. március 3-án kezdődő iF 2009 kiállításon adják át a hannoveri kiállítási központban, s a termékek megjelennek az iF Yearbook Product 2009 évkönyvben is. A kiállítás egészen 2009 augusztusáig várja a látogatókat. Az iF Gold Awards fődíjait 2009. márciusában, a CeBit kiállításon jelentik be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.