A Ford és az alkohol

Természetbarát alkoholfogyasztók a Ford Felxifuel modelljei

Minden rendes autóvezető tudja: a vezetés és az alkohol nem jön ki túl jól egymással. A Ford Flexifuel modellek motorháztetője alatt azonban egészen más a helyzet.

2008.12.01 12:55ma.hu

A Ford Flexifuel autókat E85 hajtja, ami bioetanol (85%) és ólommentes benzin (15%) keveréke. A rugalmas „flexi” motor ugyanakkor csak benzinnel is működik, hogy ne hozza zavarba vezetőjét, ha épp nem tud E85-öt tankolni. A bioetanol egy olyan alkohol, amelyet keményítő- és cukortartalmú nyersanyagok, például cukorrépa erjesztésével nyerünk. E megújuló alapanyagok használata segít megőrizni véges ásványi energiaforrásainkat.

Mivel az égéskor kibocsátott CO2 részt vesz a természetes körforgásban, a bioetanol maga is megújuló üzemanyag. Hosszú távon pedig az ún. második generációs bioetanol kínál majd ígéretes és hatékony alternatívát, mely hulladékból, szalmából, füvekből vagy fatörmelékből készülhet.


Jelenleg több mint 16 európai országban kapható bioetanol. Svédországban, ahol 2001-ben vezettük be a Ford Focus Flexifuel modellt, jelenleg az összes Focus- és C-MAX-vásárlás 80%-ában a bio-üzemanyaggal hajtott változatokat választják a vevők.

E siker nyomán a Ford sok más országban bevezette a Flexifuel autókat, mára több tízezer Focus és C-MAX Flexifuel talált gazdára Európában. 2008 eleje ótal az új Mondeo, a Galaxy és az S-MAX is a Flexifuel kínálat részét képezi, így a Ford nyújtja Európa egyik legszélesebb választékát a rugalmas üzemanyag-ellátású autókból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.