Újrahasznosítás környezetbarát módon

Nagyszabású megállapodást kötött a Ford és a RecTec

A Recycling Technologies Kft. és a Ford Közép és Kelet- Európai Kft. nagyszabású együttműködési megállapodást írt alá, hulladék gépjárművek hasznosításáról.

2008.11.19 08:00ma.hu

Becslések szerint évente körülbelül 120.000 roncsautó keletkezik hazánkban, melynek száma évről-évre folyamatosan növekszik. Az Európai Unió szabályozása szerint a gyártók kötelezettsége a hulladékká vált gépjárművek visszavétele és bontása, valamint hasznosítása. A Ford hazánkban 11,8%-os piaci részesedést tudhat magáénak, a vállalat elkötelezett az élhető környezet megóvásában és a környezetünk védelmében. Így mindkét fél számára óriási jelentőséggel bír a most aláírt megállapodás, amely a két cég meglévő kapcsolatát hosszabbítja meg.

A Recycling Technologies Kft. épülő Vasvári üzeme 10.000 db autóhulladékot tervez évente műszakonként feldolgozni, így a már más gyártókkal meglévő szerződéseit is maradéktalanul teljesíteni fogja. A mostani szerződésre alapozva lehetősége nyílik komoly fejlesztésekre és bővítésekre is.

"A szerződésben tíz éves hosszú távú együttműködésben állapodtak meg a felek, mely kölcsönös elégedettség esetén, a tizedik év végén határozatlan idejű együttműködéssé módosul." - nyilatkozta Kernács Péter, a RecTec ügyvezető igazgatója. A cég nemzetközi fejlesztési terveiről fontosnak tartotta még megemlíteni, hogy a Ford Közép és Kelet- Európai Kft-vel kötött szerződésben cége kötelezettséget vállalt a Ford csoporthoz tartozó egyéb márkák magyarországi képviseleteivel is hasonló tartalmú megállapodások megkötésére. Ezekre a közeljövőben kerülhet sor.

A szerződés létrejöttében nagy szerepet játszott, hogy a RecTec Kft. zárt technológiájú rendszerrel tervez, mely a veszélyes hulladékmentesítést környezetbarát módon oldja meg. A RecTec Kft. 1 milliárd forintos beruházással készülő vasvári telephelye évente mintegy 10.000 hulladékká vált személygépkocsi bontására és újrahasznosítására lesz képes. A szabályozott hulladékártalmatlanítási kötelezettségek teljesítése mellett a vállalat olyan értékes másodnyersanyagokkal is megjelenik a piacon, mint az évente kinyert 8000 tonna vas és acél, az 500 tonna könnyűfém és a 300 tonna nemvas-fém. A RecTec Kft. vasvári üzeme egyedülállónak számít Európában, mivel minden szolgáltatást egy helyen biztosít: a begyűjtést, a koordinálást, a logisztikát, az adatszolgáltatást, a feldolgozást és az értékesítést.

A Ford Közép és Kelet-Európai Kft. Magyarországon kívül további 31 országban irányítja a vállalat értékesítési, vevőszolgálati és marketing tevékenységét. Az innen koordinált terület mind földrajzi kiterjedésében, mind lélekszámban nagyobb, mint az Amerikai Egyesült Államok. A három kontinensen átívelő, több mint 11 millió négyzetkilométert lefedő, Kazahsztántól Észak-Afrikáig terjedő területen 7 időzónában mintegy 391 millió ember él.

A szerződésben foglaltak szerint amennyiben a RecTec ezen országokban is megoldja az iparági infrastruktúra megteremtését és az engedélyeztetések lebonyolítását, akkor a Ford hivatalos partnerévé válhat az adott országokban is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.