Fény az autópálya végén?

Egy év múlva megnyílhat az észak-erdélyi autópálya első szakasza

Jövő év végén nyitható meg a forgalom előtt az észak-erdélyi autópálya első 40 kilométeres szakasza - közölte csütörtökön Bukarestben az autópályákat kezelő állami vállalat projektfelelőse.

2008.11.14 12:00MTI

Radu Gaspar, az autópályák, az országutak kezelésével és építésével megbízott román állami vállalatnak (CNADNR) az észak-erdélyi autópályáért felelős vezetője úgy nyilatkozott: a Kolozs megyei Aranyosgyéres (Campia Turzii) és Gyalu (Gilau) közötti 40 kilométer hosszú autópályaszakasz megnyitható a forgalom előtt 2009 végéig, ha a következő év költségvetéséből 520 millió eurót fordítanak a beruházás finanszírozására.

Romániában a büdzsét még jóvá kell hagynia a november 30-i választások után megalakuló új parlamentnek. Gaspar szerint a Bechtel várhatóan már 2009 nyarának végig befejezheti az útszakaszt, de annak használhatóságához az autópályát még csatlakoztatni kell az E 60-as országúthoz, ami két bekötő körforgalom megépítését teszi szükségessé. Gaspar közölte: a Bechtel eddig 10 kilométert aszfaltozott le.


Az eredeti tervek szerint a Bechtelnek már az idén el kellett volna készítenie 45 kilométert. A nyár végén azonban a vállalat illetékesei jelezték, hogy csak 25 kilométer út leaszfaltozását tudják elvégezni. A Szabadság című napilap honlapja csütörtökön arról adott hírt, hogy az idén még ez a 25 kilométer sem fog elkészülni Tordatúr (Tureni) és Járarákos (Valisoara) között, mert a nyomvonalon lévő telkek kisajátítása késik.

A 415 kilométer hosszú, Brassót (Brasov) Borssal összekötő észak-erdélyi autópálya építése 2004 júniusában kezdődött el. A munkálatok azonban 2005-ben szüneteltek, mert a román kormány újratárgyalta a kivitelezővel a szerződés néhány pénzügyi záradékát. Emiatt az autópálya eredetileg 2012-re kitűzött határidejét 2013-ra tolták, de most már ennek betartása is kétségessé vált. A beruházást eredetileg 2,2 milliárd euróra becsülték, a végső költségek viszont legkevesebb kétszer többe kerülnek majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.